Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plenarna seja SŠK

Tadej Strehovec
Za vas piše:
Tadej Strehovec
Objava: 27. 11. 2019 / 11:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2019 / 07:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Plenarna seja SŠK

Izjava za javnost ob sklepu zasedanja plenarne seje Slovenske škofovske konference 2019.

Od ponedeljka, 25., do torka, 26. novembra 2019, je v Ljubljani potekala plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK), ki so se je poleg slovenskih škofov udeležili tudi gostje, delegati iz sosednjih škofovskih konferenc.

Škofovsko konferenco Bosne in Hercegovine je zastopal njen predsednik kardinal Vinko Puljić, v imenu Italijanske škofovske konference se je plenarne seje udeležil msgr. Ignazio Sanna, upokojeni nadškof iz Oristana na Sardiniji, v imenu Hrvaške škofovske konference se je zasedanja udeležil msgr. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, v imenu Madžarske škofovske konference pa sombotelski škof msgr. János Székely. Na seji sta bila navzoča tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich ter upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran.

Slovenski škofje so izrazili podporo pogajanjem na meddržavni ravni za nadaljnje urejanje odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo, spregovorili o »letu mladih«, ki bo potekalo od septembra 2020 do septembra 2021, ter bližnjem obiskukardinala Giuseppa Versaldija, prefekta Kongregacije za katoliško vzgojo,ki se bo udeležil 100. obletnice ustanovitve Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Prav tako so potrdili obrednik za ekumensko poroko, ki ga bodo v primeru poroke med katoličani in evangeličani uporabljali predvsem v Prekmurju. Škofje so sklenili, da bo Nadškofija Maribor na spletu objavila matične knjige, ki vsebujejo podatke, starejše od sto let. Na seji so gostje predstavili delovanje in življenje sosednjih škofovskih konferenc ter načine, kako je poskrbljeno za socialno in ekonomsko varnost verskih delavcev (duhovniki, kateheti idr.) in kako se financira pastoralna dejavnost.

Med dvodnevno sejo so se škofje seznanili tudi z Letnim poročilom Katoliške Cerkve v Sloveniji 2019, ki bo objavljeno v decembru. Ob sklepu seje so sprejeli posebno izjavo s spodbudami vernikom za adventni čas 2019.
 
Dr. Tadej Strehovec,
generalni tajnik SŠK

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh