Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podoba podobe: 200 let Marije Pomagaj na Brezjah

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 04. 08. 2014 / 09:41
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podoba podobe: 200 let Marije Pomagaj na Brezjah

Podoba podobe: 200 let Marije Pomagaj na Brezjah

V petek, 8. avgusta, bo ob 19.30 na Brezjah predpremiera dokumentarnega filma o Mariji Pomagaj, ki ga je pripravilo Uredništvo kulturnih oddaj na RTV Slovenija.

Marija Pomagaj se nam je vtisnila v spomin skupaj s svojim zlatim okvirjem. Foto: Tatjana Splichal.

V petek, 8. avgusta, bo ob 19.30 na Brezjah predpremiera dokumentarnega filma o Mariji Pomagaj, ki ga je pripravilo Uredništvo kulturnih oddaj na RTV Slovenija ob 200. obletnici nastanka te znamenite podobe, ki ima velik zgodovinski, verski, umetniški in narodnosten pomen. Slovenci so podobo Marije z Jezusom odnesli s seboj tudi, ko so zapustili domovino. Oddaja bo osvetlila nastanek slike, njenega avtorja, Leopolda Layerja, zgodovinsko dogajanje med prvo svetovno vojno, ki je vplivala tudi na brezjansko Marijo, ter pripravo knjige Marija Pomagaj - Milostna podoba na Brezjah. Scenarij za oddajo je napisal Andrej Doblehar, režiral pa jo je Marko Cafnik.

Veliko umetnikov je podobo Marije Pomagaj kopiralo. Poleg nje pa se nam je v spomin vtisnil še pozlačen oltar. Leta 1977 ga je izdelal kamniški rezbar Maks Bergant. "Maks Bergant je eden tistih avtorjev, katerih dela poznamo, njegovega imena pa ne. Naredil je tudi oltarje za kopije Marije Pomagaj, njegova dela najdemo v ljubljanski stolnici, Škofji Loki, Šutni in še marsikje," je povedal Andrej Doblehar. Prvotna podoba oltarja se ni ohranila, tudi freske, ki jih je zaradi zaobljube v zaporu naslikal Leopold Layer, ne.

V oddaji je eden glavnih pripovednikov pater in frančiškan Robert Bahčič. "Frančiškanski redovi so redno skrbeli za mnoge božje poti, predvsem za vse glavne Marijine, pomemben je vidik duhovnosti sv. Frančiška," je dodal scenarist. "V oddaji je predstavljeno tudi veliko arhivskega gradiva, poseben duhovni in etnološki fenomen so votivi, ki so jih ljudje prinesli na Brezje in tisti spominki, ki so jih odnesli domov. Zato je zanimivo pričevanje gospe Cirile Lašič, ki že vrsto let prodaja spominke na Brezjah, in umetnostnega zgodovinarja Janeza Lombergarja, ki je bil družinsko povezan z Brezjami. S temi pričevanji in predmeti lahko povežemo preteklost in sedanjost ter romarski kraj z usodami ljudi od blizu in daleč."

Več si boste lahko prebrali v naslednji številki priloge Kažipot. Če boste predpremiero zamudili, si lahko oddajo Podoba podobe: 200 let Marije Pomagaj na Brezjah ogledate na veliki šmaren, 15. avgusta, zvečer na prvem programu Televizije Slovenija.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh