Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poglobimo molitev rožnega venca

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 07. 10. 2015 / 09:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2019 / 07:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poglobimo molitev rožnega venca

Poglobimo molitev rožnega venca

Sedmega oktobra praznuje Rožnovenska Mati božja.
Sedmega oktobra praznuje Rožnovenska Mati božja. Ta dan je izbral papež Pij V. že leta 1572 v zahvalo za Marijino varstvo v pomorski bitki pri Lepantu, v kateri je bilo turško ladjevje povsem uničeno. Sicer pa je že od 12. stoletja znana pobožnost ponavljanja zdravamarije. Navada ponavljati zdravamarijo trikrat po petdeset, vsega skupaj torej 150, kar ustreza številu psalmov stare zaveze, se je razširila zlasti med cistercijani na Nizozemskem. Nato so dodali premišljevanje Kristusovih in Marijinih skrivnostih. Vero na začetku so začeli moliti v nemških deželah v 16. stoletju, tri zdravamarije pa so dodali v 17. stoletju.

Leta 1896 je pa je papež Leon XIII. ukazal vsak dan molitev rožnega venca v oktobru. Tako je ves oktober posvečen tej molitvi, s katero smo vsi povabljeni, da poglobimo svojo vsakdanjo molitev.


Kaj so šentvoršce?

Rožni venec lahko moli vsak v družbi ali sam. Pogosto ga povezujemo z dominikanci, saj je bil sv. Dominik velik častilec Marije in marijanske molitve, rožnega venca.

Na Ptujskem pa oktobra razmišljajo o Mariji s šentvoršcami – izraz pomeni Marijin zagovor ljudi pred Bogom. Pri založbi Družina vsako leto izide knjiga Šentvoršce – razmišljanja o Mariji Zavetnici s plaščem in osebni veri za vsak dan v oktobru. Letošnje so že desete po vrsti, posvečene pa so sobratu p. Milanu Holcu, ki ga je Gospodar življenja v zarji praznika Ptujskogorske Matere Božje – šentvoršce (2. julija) poklical s tega sveta. Njegova zapuščina vsebuje med drugim tudi članke, v katerih predstavlja različne osebe iz Svetega pisma, imenovane svetopisemske ikone. Letošnje Šentvoršce so zbrane v njegov spomin.

V drugem delu Šentvoršc je pet pogrebnih govorov, s katerimi so se od p. Milana Holca poslovili: nadškof msgr. Alojzij Cvikl, provincial p. Igor Salmič, rodni brat p. Danilo Holc, predstavnica župnije Barbara Rodošek ter županja dr. Darinka Fakin.





Vir: SŠK, arhiv Družine
Foto: Franci Petrič, Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh