Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogovori karmeličank nocoj v mariborski operi

Za vas piše:
STA
Objava: 25. 03. 2015 / 11:35
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pogovori karmeličank nocoj v mariborski operi

Opera prikazuje žalostno usodo karmeličank iz kraja Compiegne v Franciji med francosko revolucijo.

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek premierno uprizorila opero Pogovori karmeličank francoskega skladatelja Francisa Poulenca. V Sloveniji opera doslej še ni bila izvedena, mariborska izvedba pa bo pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Krešimirja Dolenčića.

Glasbena tragedija Pogovori karmeličank je po vrsti druga opera, ki jo je na lastno besedilo po 'scenariju' oziroma gledališkem sižeju Milostni strah politično aktivnega pisca Georgesa Bernanosa napisal Francis Poulenc (1899-1963). Besedilo velja danes za nekakšen Bernanosev duhovni testament oziroma za njegovo idejno in mistično zapuščino, v kateri se zrcalijo velika spoznanja o mejnikih človeškega življenja, v katera vse prevečkrat posega politika nasilja in nadzora, pojasnjujejo v SNG Maribor.

Opera v treh dejanjih, ki je svoj navdih našla tudi v vsebini romana Poslednja na morišču (Die letzte am Schafott) nemške pisateljice Gertrud von Le Fort, prikazuje žalostno usodo karmeličank iz kraja Compiegne na severu Francije v času francoske revolucije, ki jim je 'novi red' odvzel samostan in jih kot 'neprilagojene' politične nasprotnice obsodil na smrt z giljotino.

"Poulenc je v pevske partije obupanih redovnic položil nenavadno vzvišeno liričnost in ganljivost, z bogato zvenečimi simfoničnimi medigrami pa mu je uspelo v operi zajeti globoko sočutje in predvsem humanost, ki ji danes v hladnem svetu 'razčlovečenega' kapitala grozi vsaj simbolno, če že ne dejansko izumrtje," so pred petkovo premiero še zapisali v SNG Maribor.

Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral italijanski dirigent Gianluca Martinenghi, ki je kariero začel kot glasbeni vodja v torinskem Teatru Regiu. Več let je nato deloval v gledališču Teatro Massimo v Palermu. Z Verdijevo opero La traviata je uspešno debitiral v veronski Areni, na opernem festivalu v Avenchesu pa z Mozartovo mojstrovino Don Giovanni. V SNG Maribor je lani dirigiral opero Italijanka v Alžiru.

Režiser uprizoritve je Krešimir Dolenčić s Hrvaške, ki se je doslej podpisal pod režijo več kot 40 opernih predstav na hrvaških, slovenskih, angleških, ameriških in kitajskih opernih odrih. Med drugim je v Šanghaju in Pekingu režiral Verdijevo Aido, pri kateri je sodelovalo več kot 2800 izvajalcev.

V operi Pogovori karmeličank, katere praizvedba je bila v milanski Scali leta 1957, bodo nastopili Emil Baronik, Martin Sušnik, Sabina Cvilak, Jaki Jurgec, Zlatomira Nikolova, Nina Dominko, Guadalupe Barrientos, Sebastijan Čelofiga, Andreja Zakonjšek Krt, Dada Kladenik, Regina Schulz, Tim Ribič, Dušan Topolovec, Marko Mandir ter operni zbor in simfonični orkester SNG Maribor.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh