Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Porajmos - razstava za žrtve romskega holokavsta

Za vas piše:
STA
Objava: 27. 01. 2016 / 10:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Porajmos - razstava za žrtve romskega holokavsta

Danes obhajamo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Zveza Romov Slovenije je danes v Murski Soboti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta odprla razstavo z naslovom Porajmos. Natančno število žrtev porajmosa, kakor se imenuje nacistični genocid nad Romi in Sinti, ni znano. Po nekaterih ocenah je pod nacisti umrlo več kot 80 % evropskih Romov oziroma 600.000 Romov in Sintov.

Kot so sporočili iz omenjene zveze, se je Nemčija v Berlinu leta 2012 s spomenikom poklonila tudi Romom in Sintom, ki so bili žrtve nacističnega holokavsta. Slovenske Rome so pošiljali v koncentracijska taborišča Auschwitz, Jasenovac in Begunje na Gorenjskem.

Rome so nacisti med drugo svetovno vojno preganjali na podlagi rasne zakonodaje. Romi o porajmosu, kot imenujejo holokavst, ki se je vršil nad njimi, niso imeli komu poročati, saj niso imeli niti države, ki bi jih po vojni sprejela, jih zaščitila in obvarovala, navajajo v zvezi. Prekmurski Romi, ki so preživeli koncentracijska taborišča, pa so o taboriščih pripovedovali svojcem.

Več kot 1.000 ljudi, predvsem mladih Romov iz 25 evropskih držav, se je 2. avgusta 2014 v spominskem kompleksu taborišča Auschwitz na jugu Poljske poklonilo spominu na več tisoč ubitih Romov in Sintov. Ta dan je simbolnega pomena za Rome, saj so na 2. avgusta 1944 nacisti v Auschwitzu ukinili romsko taborišče in nato v eni sami noči v plinskih celicah kruto pobili okoli 3.000 Romov in Sintov.

2. avgust je mednarodni dan spomina na romske žrtve nacističnega genocida in ta dan se že nekaj let obeležuje tudi na romskem pokopališču Uštica v Jasenovcu, kjer je bilo ubitih več kot 16.000 Romov.

Holokavst je treba označiti kot tragedijo nedolžnih, ohranjanje spomina nanj pa mora biti vsem v opomin, so še zapisali v Zvezi Romov Slovenije.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh