Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravica do spoštljive svobode izražanja

Objava: 21. 01. 2015 / 10:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pravica do spoštljive svobode izražanja

Pravica do spoštljive svobode izražanja

Izjava Komisije Pravičnost in mir pri SŠK po terorističnem napadu v Parizu.

Člani Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci so po terorističnem napadu na francoske časnikarje v Parizu pripravili izjavo za javnost, v kateri odločno obsojajo to nasilno dejanje in izrekajo svoje stališče do svobode izražanja in položaja muslimanov v Evropi. Izjavo objavljamo v celoti:



V Komisiji Pravičnost in mir pri SŠK odločno obsojamo teroristični napad na francoski satirični časopis Charlie Hebdo in na številne ljudi, ki so bile v teh dneh žrtve nerazumljivega nasilja. Odzivi, ki so sledili omenjenemu napadu, so v središče razprav postavili pravico do svobode izražanja in položaj muslimanov v Evropi. V Komisiji zato odločno pozivamo vse ljudi k miru in spoštljivemu dialogu med različnimi verskimi in svetovnonazorskimi skupnostmi.

Prav tako pa odločno nasprotujemo vsaki obliki verbalnega in simbolnega poniževanja, žaljenja in sramotenja, ki se v nekaterih medijih pogostokrat skriva za domnevno svobodo izražanja in satiro. Takšne zlorabe svobode govora je vedno mogoče vključiti med tiste skrajne ideologije, ki so v popolnem nasprotju s človekovimi pravicami in demokracijo. Politika, mediji, verske skupnosti in vsi ljudje imamo dolžnost storiti vse, kar je mogoče, da se nobenega človeka in družbene skupine ne žali in ponižuje zaradi idejnega, narodnega ali pa verskega prepričanja. Ali kot je dejal papež Frančišek na poti na Filipine: »Nihče ne sme žaliti in se norčevati iz vere drugega. Tako kot nihče nima pravice ubijati v imenu Boga.«

Člani Komisije zato pozivamo državne institucije, medije in druge pristojne ustanove v Sloveniji, da zaščitijo pravico do spoštljive svobode izražanja, ki bo temeljila na spoštovanju človekovih pravic ter kulturnih in verskih prepričanj vsakega državljana oz. skupnosti. Samo tako bomo lahko kot družba živeli v miru in medsebojnem spoštovanju.

Ljubljana, 20. januar 2015


dr. Tadej Strehovec

Predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK


Foto: arhiv Družine (T. S.) / splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh