Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje sv. Jakoba v Kopru

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 07. 2014 / 12:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovanje sv. Jakoba v Kopru

Praznovanje sv. Jakoba v Kopru

Društvo prijateljev sv. Jakoba v Sloveniji je v preteklih desetih letih obnovilo marsikatero srednjeveško romarsko pot.

Društvo prijateljev sv. Jakoba v Sloveniji je v preteklih desetih letih obnovilo marsikatero srednjeveško romarsko pot. Med njimi tudi slovenski del Jakobove poti, pri čemer sta sodelovala tudi komposteljska romarja Marjeta in Metodij Rigler. S pomočjo drugih zavzetih članov sta poiskala in označila slovensko Jakobovo pešpot, nato pa sta Helena in Franc Štefanič ob njej začrtala še kolesarsko pot. "Prepričana sva, da bo 340 km dolga slovenska kolesarska Jakobova pot navdušila in privabila veliko romarjev vseh starosti. S potovanjem po srednjeveški romarski poti oživljamo kulturno in versko dediščino našega naroda in tako povezujemo sedanjost s preteklostjo. Pridružujemo se stotisočim romarjev iz vsega sveta, ki se po številnih evropskih poteh odpravljajo na grob sv. Jakoba Starejšega v daljni Santiago de Compostela v Španiji," sta zapisala ob izdaji knjige Slovenska kolesarska Jakobova pot.

Zdaj pa se v Kopru ustanavlja Bratovščina sv. Jakoba. Kdor se želi priključiti, bo lahko v petek, 25. julija izpolnil pristopne izjave.

V zahvalo za slovensko Jakobovo pot in v priprošnjo pri ustanavljanju Bratovščine sv. Jakoba bo istega dne ob 19. uri v koprski stolnici slovesna sveta maša. Po njej pa se bomo zbrali pred cerkvijo Sv. Jakoba na Trgu Brolo, kjer bomo sv. Jakoba počastili z molitvijo in pesmijo, romarji po poteh sv. Jakoba pa bodo prejeli blagoslov.

O začrtanju slovenske Jakobove poti sta Marjeta in Metodij Rigler zapisala: "V svetem Jakobovem letu 2010 je bila blagoslovljena osrednja slovenska pot – deblo drevesa Jakobove poti od Slovenske vasi pri Obrežju do Trsta, leta 2012 gorenjska – svetovišarska veja, lani del prekmursko-štajerske veje od Sv. Jakoba v Galiciji do Ljubljane. Z blagoslovitvijo in odprtjem še drugega dela te poti od madžarske meje do Galicije bomo s pomočjo oživljene starodavne božje poti naših prednikov izoblikovali križ sv. Jakoba." Za iskanje "stezic, ki so včasih bile", je bilo potrebnega veliko volje, pripravljenosti, truda, potrpežljivosti, vztrajnosti, odločnosti, gostoljubnosti in ljubezni. Blagoslov te poti je "znamenje naše ljubezni do domovine ter odprtosti za resnični dialog in medsebojne odnose, saj povezuje romarje iz vse Slovenije, povezuje Slovenijo z rojaki v 'zamejstvu', povezuje naš narod in državo s sosednjimi državami in narodi, po slovenski Jakobovi poti pa romajo tudi tujci, ki tako spoznavajo našo prelepo domovino," je pot opisal Bogdan Vidmar, voditelj pastorale študentov in izobražencev v Škofiji Koper.

Vendar pot morda še ni dokončana, saj si mnogi verniki želijo še ureditve istrsko-dalmatinsko-hercegovske Jakobove poti iz Kopra do Medžugorja, kjer stoji župnijska cerkev, posvečena sv. Jakobu. Društvo prijateljev sv. Jakoba vabi k raziskovanju, odkrivanju in urejanju celotne slovenske Jakobove poti.

Blagoslov odseka slovenske Jakobove poti od vasi Kobilje do Galicije bo v cerkvi Sv. Jakoba v Dobrovniku v Prekmurju, v nedeljo, 27. julija 2014, ob 10. uri. Vabljeni!

Vabljeni tudi k prebiranju knjige Resetiran, avtorja Jean-Marca Potdevina, izvršnega direktorja Yahooja za Evropo in poslovnega angela številnih zagonskih internetnih podjetij, ki se je znašel v krizi srednjih let, zato se je odločil, da se bo odpravil v Kompostelo, kar mu je za vedno spremenilo življenje. Na romanju je namreč vstopil v kapelo in doživel nadnaravno srečanje. V knjigi je opisano to mistično doživetje in obisk velikih krščanskih duhovnih učiteljev, pri katerih je avtor iskal razlago tega doživetja.

Več informacij o dogodku izveste tule.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh