Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznujejo tudi rojaki v Argentini

Za vas piše:
K. H.
Objava: 26. 06. 2016 / 17:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznujejo tudi rojaki v Argentini

Praznujejo tudi rojaki v Argentini

Mašo v katedrali argentinske prestolnice je daroval škof Andrej Stanovnik; popoldne prek 300 Slovencev zapelo in zaplesalo na eni glavnih buenosaireških ulic.

Srebrni jubilej države Slovenije praznujejo tudi rojaki v Argentini. Na sam praznik, 25. junija, so začeli z mašo v buenosaireški katedrali. Ob somaševanju slovenskih duhovnikov, ki delujejo med rojaki, predstavnika buenosaireške nunciature in Lojzeta Urbanča, škofa v škofiji Catamarca, je mašo daroval in zbrane nagovoril Andrej Stanovnik, škof škofije Corrientes. Rojake, ki so dodobra napolnili buenosaireško katedralo, je spodbudil k življenju po veri in o ohranjanju slovenstva.


Škofa Stanovnik in Urbanč sta somaševala s slovenskimi duhovniki (Fotografije Marko Vombergar)


Rojaki so dodobra napolnili mogočno buenosaireško katedralo


Slovenski duhovniki, ki delujejo med rojaki v Argentini, so se zbrali pri oltarju buenosaireške katedrale ob dveh slovenskih škofih.


Med mašo je na koru prepevalo slovenske cerkvene pesmi 120 pevcev. Pod vodstvom dirigentk Andrejke Selan, Lučke Marinšek in Marte Selan ter spremljavi organistke Anke Savelli so zapeli pevci štirih zborov: MPZ SAn Justo, MPZ Slomškovega doma, Slovenski zbor San martin in Slovenski zbor Lanus Carapachay.


Po maši so na eni glavnih buenosaireških avenij, v neposredni bližini predsedniške palače, pripravili celodnevno kulturno praznovanje, naslovili so ga Buenos Aires celebra Eslovenia. Na odru – avenijo so za promet zaprli že dan pred prireditvijo, da so lahko rojaki prirpavili vse potrebno za praznovanje – se je zvrstilo več kot tristo nastopajočih: od pevcev, plesalcev, do govornikov in recitatorjev slovenske poezije. Kot pravijo rojaki, je imelo praznovanje dvojni namen: veselje in hvaležnost za 25 let Slovenije in da Argentincem predstavijo državo, kjer imajo svoje korenine. Osrednji program ob 16. uri je spremljalo več tisoč rojakov in Argentincev.


Na odru je nastopilo prek tristo pevcev in plesalcev. Združenemu slovenskemu zboru (MPZ San justo, eX CORDE Slomškov dom in Slovenski zbor San Martin) so se pridružili še otroci vseh slovenskih sobotnih šol iz Buenos Airesa in pod vodstvom Marcela Brula zapeli venček Slovenskih otroških pesmi.


Na slovensko glasbo so zaplesali člani petih folklornih skupin: Maribor, Mladika, pristava, lanus in Slovenski duh (Rosario)


Kulturni program na odru ene glavnih buenosaireških ulic je spremljalo več tisoč ljudi


Na odru so nastopili tudi štirje ansambli: Baires Polka, Slovenski inštrumentalni ansambel, Zlato rock in KM43, posebno pozornost pa so namenili harmonikarju Janezu Dovču in Boštjanu Gombaču, ki sta na prireditev pripotovala iz Slovenije.


Praznovanje so slovenski rojaki organizirali v sodelovanju z veleposlaništvom R Slovenije v Buenos Airesu, Mestno občino Buenos Aires in Zedinjeno Slovenijo.

Argentina je državo Slovenijo priznala kot prva država v Južni Ameriki januarja 1992, za kar imajo velike zasluge tudi tam živeči rojaki.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh