Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznujte z nami dan knjige in avtorskih pravic

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 23. 04. 2015 / 09:12
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznujte z nami dan knjige in avtorskih pravic

Praznujte z nami dan knjige in avtorskih pravic

Slovenija je ena izmed redkih držav, ki svetovni dan knjige in avtorskih pravic praznuje ves teden, 23. aprila pa vse do polnoči ali celo dlje.

Foto: Katja Cingerle

Slovenci se včasih pohvalimo, da smo se kot narod obdržali predvsem zaradi kulture. Morda je Slovenija prav zato ena izmed redkih držav, ki svetovni dan knjige in avtorskih pravic praznuje ves teden, 23. aprila pa vse do polnoči ali celo dlje.

23. april je za svetovni dan knjige in avtorskih pravic leta 1995 razglasil Unesco. Datum je povezan s smrtmi in rojstvi več svetovnih književnikov: Miguela de Cervantesa , Williama Shakespeara, Ince Garcilase de la Vege, Ruperta Broka, Williama Wordswortha, Mauricea Druona in Vladimirja Nabokova. Na ta dan pa so v Kataloniji v Španiji praznovali dan vrtnic, zato so fantje dekletom podarjali vrtnice kot simbol lepote, one njim pa knjige kot simbol znanja. Hkrati je 23. april tudi godovni dan sv. Jurija, zavetnika več evropskih mest, med njimi tudi Ljubljane, Ptuja in Pirana.

Praznovanje knjige in opozarjanje na avtorske pravice je s pestrimi dogodki v tem tednu zaznamovano tudi v založbi Družina. Vsak dan od 10. do 20. ure ponujamo knjige po znižani ceni na Stritarjevi ulici v Ljubljani, v sredo, 22. aprila, pa smo v naši galeriji ob sklepu akcije Podarjamo knjige s knjižnim darom razveselili nevladne organizacije. Založba Družina pa se je priključila tudi projektu Noč knjige, ki je po lanski uspešni organizaciji ob podpori Unesca zaživela tudi letos.

Danes ob 18. uri bodo v galeriji Družina razglasili zmagovalca natečaja svetlobnica. Nato pa bo sledil koncert Mance Izmajlove. Če pa med množico kulturnih dogodkov ne boste utegnili zaviti na knjižni sejem, se lahko oglasite kar v naši knjigarni na Krekovem trgu 1, saj bomo samo nocoj ponujali knjige kar do polnoči.



Največja novost letos sta razširitev trajanja spremljevalnega programa in razvoj brezplačne mobilne aplikacije Noč knjige. Fotografirajte podelitev nagrade svetlobnica, koncert priznane mezzosopranistke, našo prodajalno ali stojnico na sejmu in fotografije delite v aplikaciji, na instagramu ali twitterju z oznako #nočknjige2015. Izbor najboljših fotografij bodo organizatorji vključili v album Noč knjige 2015, iz katerega nameravajo narediti celo potujočo razstavo.

Naj nas knjiga povezuje ves teden, vso noč in vse dni v letu!

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh