Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavljamo katoliške knjigarne

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 02. 2015 / 09:34
Oznake: Družba
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavljamo katoliške knjigarne

Predstavljamo katoliške knjigarne

Predstavljamo vam katoliške knjigarne po Sloveniji, v katerih prodajajo knjige založbe Družina in drugih verskih založb.

Predstavljamo vam katoliške knjigarne po Sloveniji, v katerih prodajajo knjige založbe Družina in drugih verskih založb. Katoliška knjigarna je mnogo več kot le kraj, v katerem lahko kupimo knjigo z versko vsebino. V njej najdemo še mnogo drugih predmetov, ki jih lahko podarimo ob krstu, prvem obhajilu, birmi, poroki …, duhovniki pa v njih kupujejo tudi vse potrebno za cerkvene obrede. Stopite v vam najbližjo, pričakali vas bodo prodajalci, s katerimi se boste lahko pogovarjali o vsebini knjige, duhovnosti ...

Knjigarna Družina na Štuli v v Ljubljani




Moderna knjigarna založbe Družina na Štuli je prijetno zatočišče za vse, ki radi berejo, se pogovarjajo o prebranem ali potrebujejo miren kotiček ob dobri knjigi. V prijetni pisani knjigarni boste našli veliko izbiro knjig založbe Družina in tudi drugih verskih založb, poleg tega pa imajo pestro izbiro šolskih pripomočkov, tudi učbenike za osnovno in srednjo škofijsko šolo ter okoliške osnovne šole. Ljubitelji nabožnih slik se bodo razveselili čudovitih ikon, na Štuli pa lahko poiščete tudi primerno darilo za krst, birmo, poroko ali kakšen drug vesel dogodek. Knjigarna je bila odprta decembra 2011 in ima najobširnejše skladišče naše založbe. Od tod potujejo knjige po vseh knjigarnah, ki prodajajo knjige založba Družina. V knjigarno zahaja veliko mladih, obiščejo pa jo tudi starejši. Najbolj prodajana knjiga je kuharica Recepti sestre Nikoline.

Knjigarna založbe Družina v Ljubljani



Ob vstopu v poslopje na Krekovem trgu, kjer nastajajo časopis Družina, knjige in revije založbe Družina, zagledamo galerijo na desni strani in knjigarno na levi. Ta se je pred skoraj desetimi leti preselila iz prvega nadstropja, pred dobrim letom pa je bila prenovljena. V knjigarni je mogoče naročiti ali plačati naročnino za časopis Družina in druge revije založbe Družina, ponudba pa je obogatena tudi z izdajami drugih založb. Bralci lahko knjigo naročijo po telefonu ali prek spleta, nato pa jo prevzamejo v knjigarni, ki je najbliže njim, za kar poskrbijo prijazne prodajalke. Tistim, ki si knjige ne morejo privoščiti, pa pomagajo do knjige v knjižnici, v katero so včlanjeni. Občasno pa so v posebnem kotičku na voljo tudi knjige po znižani ceni. Kupci se zdaj najbolj navdušujejo nad Sedláčkovo uspešnico Ekonomija dobrega in zla, Čižmanovo kuharico Gremo kuhat! in Hadjadjovo filozofsko knjigo Kako uspeti v smrti.

Nadškofijska knjigarna v Ljubljani



V nadškofijski knjigarni, ki posluje v okviru Metropolitane, so knjige vseh verskih založb, imajo tudi veroučne učbenike, sodelujejo pa še z drugimi založbami. Poleg tega v njej najdemo veliko ponudbo jaslic, križev, kipov, ikon, sveč, cerkvene opreme in mašnih oblačil ter pester darilni program za različne priložnosti, kot so krst, birma, prvo obhajilo, poroka … Ponujajo tudi zgoščenke in devedeje s cerkveno, klasično, narodno in otroško glasbo. Obiskovalci nadškofijske knjigarne so zelo različni: mladi, starejši, veliko pa je tudi duhovnikov, saj lahko prav tu kupijo vse, kar potrebujejo pri maši: od oblačil do kadilnic, kelihov, ciborijev … V knjigarni se lahko pohvalijo z največjo ponudbo jaslic v Sloveniji, ki so jih včasih tudi razstavljali, ogromno izbiro križev različnih velikosti in materialov, slik in tudi čudovitih izdelkov iz čipk.

Knjigarna Kapitelj v Novem mestu



V središču Novega mesta deluje še ena knjigarna založbe Družina, knjigarna Kapitelj. Razdeljena je v tri prostore: najprej vstopimo v zakladnico verskega tiska, poleg knjig, časopisa Družina in revij pa lahko kupimo tudi devedeje s svetopisemskimi zgodbami in zgoščenke s cerkveno glasbo. Kupci se za knjige odločajo po predstavitvah določene knjige, eden izmed najpopularnejših avtorjev je Anselm Grün. Iz knjižnega dela se povzpnemo v zgornji prostor, kjer si lahko kupci izberejo različne predmete z nabožno vsebino: angelčke, kipe, križe, ikone, slike, jaslice, skodelice z molitvijo, krstne in poročne sveče in podobno. V spodnjem prostoru so predmeti, ki jih potrebujejo duhovniki pri cerkvenih obredih, na primer mašna oblačila in tudi mašno vino, ki ga pridelujejo v Kartuziji Pleterje. Prodajalki Mojca in Martina pa sta vedno pripravljeni kupcu zagotoviti tudi tisto, česar v ponudbi nimajo.

Trgovina Zvon v Ljubljani



V središču Ljubljane na Resljevi ulici stoji trgovina Zvon, ki ima svoja vrata odprta že okrog 65 let in je tako najstarejša prodajalna z nabožnimi predmeti v Sloveniji. Nastala je iz Zadruge katoliških duhovnikov in bila najprej založena samo s katoliškimi knjigami, zdaj pa v njej poleg različnih verskih knjig najdemo še veliko drugih predmetov z versko vsebino, kot so slike, čestitke, rožni venci, prtički, čudoviti angelčki ali pa veliki kipi Marije, svetnikov, svete družine in Jezusa na križu. Nabožne kipe izdeluje akademska kiparka Katja Majer. Ročno okrašene sveče za vse priložnosti s podobami in zapisi po želji naročnika pa so delo svečarke Eme Zupančič Jerman. V trgovini Zvon z veseljem ugotavljajo, da zadnje čase k njim prihaja vedno več mladih.

Knjigarna Ognjišče v Ljubljani, Kranju in Mariboru



Na Poljanski cesti v Ljubljani že okrog 45 let domuje Knjigarna Ognjišče. V njej je mogoče najti verske knjige in veroučne priročnike založbe Ognjišče in Slomškove založbe, ki zdaj deluje pod njihovim okriljem. Sicer pa je njihove knjige mogoče kupiti tudi v drugih prodajalnah. Poleg knjižnega programa imajo tudi obsežno ponudbo devedejev, na katerih so filmi in risanke na temo svetopisemskih zgodb in življenjepisi svetnikov, kot so sv. Janez Pavel II., sv. Nikolaj, sv. Frančišek Saleški, sv. Frančišek Asiški, sv. Bernardka, bl. mati Terezija … Kupci pa si lahko izberejo tudi podobico s svojim najljubšim svetnikom, posebej priljubljene so podobice z molitvijo. Večinoma jih obiskujejo duhovniki, sicer pa so kupci različnih starosti. »Pridejo mamice z dojenčki in pridejo mamice s palicami,« so se pošalili v knjigarni.

Celjska Mohorjeva družba v Ljubljani in Celju



Ko so dopustili, da smejo verske knjige iz župnišč in težko dostopnih skladišč – prodajaln tudi v javnost, je Mohorjeva odprla svoji dve knjigarni na današnjih lokacijah v središču Celja leta 1998, v Ljubljani pa leta 2005. V knjigarnah ob raznovrstnih svojih izdajah ponujajo tudi knjige ostalih založnikov (več kot 100). Močno je zastopan tudi kakovosten darilni program, stvari za potrebe liturgije in izdelkov za obhajanje zakramentov, izdelki domače obrti in umetnosti, tudi igrače. Knjigarni sta stičišče srečanj ljudi dobre volje, saj so v njih poleg knjig tudi kulturni dogodki, srečanja, novinarske konference in predstavitve, literarne matineje, razmišljanja in razgovori. O novostih in posebnih ponudbah svoje kupce obveščajo na facebooku, twitterju in spletni strani. »Ponosni na tradicijo prve slovenske založbe ostajamo zvesti prizadevanjem našega ustanovitelja Slomška po izdajanju knjig z vseh področij, kar podpira poldrugo stoletje ustvarjalnost Slovencev. Le prva povojna desetletja smo smeli edini zapolniti vrzel s področja verske literature.«

Knjigarna Zvonček v Ajdovščini


Foto: Melita Košir

Prva knjigarna Zvonček se je odprla leta 1993 v Vipavi, čez nekaj let pa je zaživela tudi v Ajdovščini, kjer je zdaj edina knjigarna Zvonček, a je v teh letih postala zelo priljubljena pri okoliških prebivalcih, med katerimi so redni gostje tudi duhovniki. V knjigarni so na voljo knjige vseh slovenskih katoliških založb, pesmarice, molitveniki, Sveta pisma, razne teološke knjige, veroučne knjige in delovni zvezki, vzgojni, kuharski in drugi priročniki, knjige z lepimi mislimi, revije, otroške slikanice ... Ob tem pa je v Zvončku mogoče izbirati med pestro ponudbo daril za krst, obhajilo, birmo, poroko, rojstni dan, god, kot so okrašene sveče, krstni prtički, rožni venci, kipi, slike, križi, podobice, devedeji in zgoščenke, jaslice, voščilnice za različne priložnosti itd. Prodajalki Jana in Sonja se trudita ustreči tudi individualnim željam kupcev in dodajata: »V Zvončku se zavedamo, da je poleg našega prizadevanja nujno potrebna tudi vsakdanja molitev za božje varstvo in blagoslov, za kar smo Bogu neizmerno hvaležni.«

Kleklova knjigarna v Murski Soboti



Pripravil Karlo Smodiš

Prvega marca 2001 je na trgu ob murskosoboški stolnici odprla vrata Kleklova knjigarna, ki se imenuje po narodnemu buditelju in »apostolu dobrega tiska« Jožefu Kleklu. Poimenovanje knjigarne po njem je predvsem Kleklov klic v naš čas, ki vabi k ljubezni do domovine in materine besede.

Z bogato in široko ponudbo knjig z versko, duhovno in vzgojno vsebino, liturgičnimi predmeti in materiali za katehezo vabi duhovnike, katoliške in nekatoliške bralce in vse, ki iščejo resnico in želijo duhovno rasti. Na policah so seveda večinoma knjige katoliških založb in literatura z »dodano vrednostjo«.

Pri nabavi nabožnih predmetov iščejo takšne z umetniško vrednostjo. Če pa česa ni na policah, se je z g. Juretom mogoče dogovoriti, da iskano čim prej priskrbi.

Kleklova knjigarna ponuja recept za »duhovno juhico«, mogoče pa je kupiti tudi prave kuharske bukvice.

Knjigarna Lakner v Krškem



Katoliški knjigarni Lakner dajeta poseben pečat zakonca Brigita in Metod Lakner, ki sta tudi sicer zelo dejavna v svoji župniji in sta starša šestim otrokom. Ko se je prejšnja katoliška knjigarna zaprla, je Metod leta 2011 stopil na samostojno podjetniško pot. »Ljudem lahko podarjava globljo vrednost, ne samo materialno, duhovne knjige pa so zelo pomembne tudi za širjenje evangelija,« pravi Brigita Lakner. »Tudi sama najdeva v tem nekaj za poglobitev najine vere.« Knjige tudi sama prebereta. Poleg knjig katoliških župnij, križev, kipcev, voščilnic in podobnih nabožnih predmetov brezplačno podarjata tudi darilca s krščanskimi mislimi, o duhovnosti pa se pogovarjata s svojimi kupci. Metod se ukvarja tudi s svečarstvom; vpeljal pa je navado, da birmanec podari svečo svojemu botru, in ne le obratno, kar se je v njihovi okolici že uveljavilo.

Fotografije: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh