Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preiskava razkrila zlorabe ustanovitelja Skupnosti Barka

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2020 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2023 / 16:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preiskava razkrila zlorabe ustanovitelja Skupnosti Barka
Jean Vanier. FOTO: Vatican Media

Preiskava razkrila zlorabe ustanovitelja Skupnosti Barka

Jean Vanier je spolno nadlegoval številne ženske.

Foto: Vatican Media

Obširnejša notranja preiskava v Skupnosti Barka je razkrila, da je njen ustanovitelj Jean Vanier (1928-2019) spolno zlorabil številne ženske. Na izsledke raziskave so se, kot poroča spletni portal Vatican News, odzvali v vodstvu skupnosti in Francoska škofovska konferenca.

V pismu, poslanem 22. februarja mednarodni Skupnosti Barka, so voditelji gibanja javno oznanili izsledke preiskave, ki so jo zaupali zunanjemu in neodvisnemu delovnemu telesu. Preiskava vključuje pričevanja, ki ustanovitelja skupnosti, Jeana Vanierja, povezujejo s p. Thomasom Philippom, dominikanskim redovnikom, ki naj bi bil njegov duhovni oče.

Od leta 2014 so v Skupnosti Barka prejeli več pričevanj žensk, ki jih je spolno zlorabil p. Thomas Philippe, zaradi česar so se pristojni odločili za notranjo preiskavo. Ta je razkrila, da je ženske spolno zlorabljal tudi ustanovitelj skupnosti Jean Vanier. »V času preiskave smo od šestih žensk, ki niso osebe s posebnimi potrebami, prejeli iskrena in dosledna pričevanja iz obdobja v letih med 1970 in 2005, v katerih trdijo, da je Jean Vanier od njih zahteval spolne odnose, običajno kot sestavni del duhovnega vodenja. Nekatere izmed teh žensk so zaradi zlorab utrpele globoke rane,« je zapisano v izjavi za javnost mednarodne Skupnosti Barka.

»Globoko prizadeti zaradi odkritij«

»Ta dejanja kažejo, kakšno duševno in duhovno moč je imel Jean Vanier nad temi ženskami, obenem pa dokazujejo, kako je od p. Thomasa Philippa prevzel nekatere sprevržene teorije in prakse,« beremo v izjavi gibanja. Pretres in prizadetost med voditelji Skupnosti Barka sta neizmerna. V pismu članom Barke sta trenutna voditelja skupnosti, Stephan Posner in Stacy Cates Carney, zapisala: »Globoko prizadeta sva zaradi teh odkritij in odkrito obsojava dejanja, v popolnem nasprotju z vrednotami, ki jih je zagovarjal Jean Vanier.«

»Zavedava se razburjenja in bolečine, ki ju bo ta informacija povzročila mnogim izmed nas, tako znotraj kot zunaj Skupnosti Barka … navdihoval je številne ljudi po vsem svetu in jim nudil tolažbo,« pišeta Posner in Carneyeva. »Čeprav vsa dobra dela, ki jih je storil v življenju, niso vprašljiva, bomo gotovo žalovali za določeno podobo, ki smo jo imeli o njem in naših začetkih.« Gibanje Barka je v vseh 154 skupnostih po svetu zagotavljalo, da so njihovi domovi »varni kraji rasti za vse člane, s posebnimi potrebami ali brez«.

Odziv francoskih škofov

V izjavi za javnost, objavljeni v soboto, so francoski škofje zapisali, da se »pretreseni in užaloščeni« soočajo z izsledki notranje preiskave v Skupnosti Barka, ki so razkrili neprimerna dejanja njenega ustanovitelja. Škofje se zahvaljujejo žrtvam spolnih zlorab Jeana Vanierja, ki so »imele pogum, da so spregovorile o svojem trpljenju«. Francoski škofje pa kljub temu še vedno »zaupajo Skupnostim Barka, kjer osebe s posebnimi potrebami in njihovi skrbniki živijo v pristnih odnosih medsebojnega spoštovanja in služenja«.

Škofovska konferenca je tudi izpostavila, kako na koncu preiskave »ni nobenih znamenj, da bi bile žrtve neprimernih dejanj Jeana Vanierja tudi osebe s posebnimi potrebami«. Škofje se bodo povezali s pristojnimi predstavniki francoskih redov, predvsem dominikancev, da bi nadaljevali s potrebnimi preiskavami za popolno razjasnitev položaja p. Thomasa Philippa, dominikanca, ki je umrl leta 1993 in je bil resno obsojen leta 1956 s strani Rima, vendar je bila ta obtožba postopoma pozabljena ali pa zapostavljena.


Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh