Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prekop žrtev iz brezen in kraških jam

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 22. 08. 2013 / 11:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prekop žrtev iz brezen in kraških jam

Prekop žrtev iz brezen in kraških jam

Vendarle se začenja uresničevati vsaj del letošnjega programa vladne komisije za grobišča.

Vlada – takrat še pod vodstvom Janeza Janše – je januarja letos imenovala novo sestavo komisije za reševanje prikritih grobišč, ki jo tudi v novi sestavi vodi Jože Dežman, njeni člani pa so dr. Vida Deželak Barič (Inštitut za novejšo zgodovino), dr. Mitja Ferenc (Filozofska fakulteta), Pavel Jamnik (Ministrstvo za notranje zadeve), Boštjan Kolarič (Študijski center za narodno spravo), dr. Andrej Mihevc (Inštitut za raziskovanje Krasa), Jože Možina (RTV Slovenija), dr. Milan Sagadin (Zavod za varstvo kulturne dediščine) in dr. Anton Velušček (Inštitut za arheologijo ZRC SAZU).

Vlada je takrat s sklepom podprla tudi programska načela komisije za grobišča in program njenega dela za leti 2013 in 2014. Temeljni programski cilji pri urejanju prikritih morišč in grobišč za letos in naslednje leto naj bi bili, kot smo poročali tudi v Družini:

    • nadaljevanje del v Hudi jami (dela po odločbi rudarske inšpekcije, priprava projekta za prekop vseh žrtev, razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena, pričetek postopkov za ureditev lastniških razmerij, odprtje spomenika za javnost v letu 2014, priprava rešitve dokončnega mesta in načina pokopa žrtev);
    • nadaljevanje topografskih raziskav, sondiranja in urejanja grobišč (prioritetna naloga v letu 2013 naj bi bilo sondiranje rudnika Pečovnik);
    • priprava poročila komisije v angleškem jeziku in posredovanje mednarodni javnosti;
    • nadaljevanje dejavnosti za prekop posmrtnih ostankov žrtev ter osnovno ureditev sondiranih morišč in grobišč (prednostna naloga naj bi bil iznos posmrtnih ostankov iz kraških jam in brezen).

Vsaj zadnja izmed zadanih nalog se je očitno začela uresničevati. Kot so potrdili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki »pokriva« tudi področje vojnih grobišč, bo ministrstvo letošnjo jesen opravilo sanitarni prekop posmrtnih človeških ostankov iz Vodiškega brezna, Cukalovega brezna, Ajharjevega brezna, brezna pri Repišah, Tikčkove jame, Grobnice, Joščevega brezna, brezna Podgomila, Klobučarjevega brezna v Košovcu, Jelence, Krimske jame, Špirnice, brezna v Martinovih Hrastnicah, brezna v Mrzlih dolih, Pipanca, Zalesnika in Brezna II pri Cvetrežu. Prva dela so se po naveddbah pristojnih »začela v tem tednu«.

Kot še pojasnjujejo na ministrstvo, je bilo ugotovljeno, da se v navedenih kraških jamah nahajajo človeški posmrtnih ostanki, že leta 2008, ko je ministrstvo izvajalo sondiranja in postopke ugotavljanja obstoja vojnih grobišč v kraških jamah na območju Krasa, Primorske, Notranjske in Dolenjske. Predhodno je bilo tudi ugotovljeno, da »obstaja javni interes, da se opravi iznos najdenih posmrtnih ostankov, saj obstaja nevarnost, da v sedanjem stanju pride do skrunitve, saj se posmrtni človeški ostanki nahajajo na površju dna kraških jam in brezen«. Za ta namen je letos predvidenih 20.000 evrov proračunskih sredstev.
Najdeni posmrtni ostanki bodo preneseni in pokopani v kostnico Maribor.

Vpogled v sondiranje kraških jam, kjer so bili potrjeni posmrtni ostanki žrtev medvojnih in povojnih pobojev, je sicer že leta 2008 ponudilo Poročilo Komisije Vlade republike Slovenije za reševanje prikritih grobišč 2005–2008, ki je izšlo pri založbi Družina. Iz te publikacije sta tudi fotografiji brezna Jelenca, ki prikazujeta vrh nasipnega stožca in ostanke skeleta, ki ga je pokrivala kakšnih dvajset centimetrov debela plast grušča.

 Brezno Jelenca. Vrh nasipnega stožca.

Brezno Jelenca. Ostanki skeleta, ki ga je pokrivala kakšnih dvajset centimetrov debela plast grušča.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh