Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri angelih varuhih prvič zazvonilo

Za vas piše:
K. H.
Objava: 27. 06. 2016 / 17:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pri angelih varuhih prvič zazvonilo

Pri angelih varuhih prvič zazvonilo

V zvoniku cerkve angelov varuhov v Zalogu so zazvonili štirje bronasti zvonovi.

V 40 let stari ljubljanski župniji Kašelj-Zalog je bilo v nedeljo, 26. junija, posebej slovesno: nadškof Stanislav Zore je pred cerkvijo angelov varuhov posvetil štiri nove bronaste zvonove. Za vzhodni del prestolnice je bil to velik dan, saj se je iz zaloškega zvonika 15 let stare cerkve prvič v zgodovini razlegla pesem zvonov po zaloškem polju. Največji od štirih bronastih zvonov je težak 600 kg, posvečen je angelom varuhom; srednja zvonova sta težka 350 in 250 kg, posvečena sta sv. Andreju in blaženemu A. M. Slomšku, najmanjši, 150 kg zvon, pa je posvečen Mariji, Kraljici družine. Predno so zvonove potegnili v zvonik, jih je nadškof Stanislav Zore posvetil; župnik Andrzej Gosek in botri posameznega zvona pa z udarcem s kladivom prvič preizkusili zven. »Slavje ob novih zvonovih je trajalo ves teden, vpeli smo jih v praznovanje 25. obletnice osamosvojitve in v leto usmiljenja, saj so novi zvonovi sad obojega. Brez samostojnosti in brez božje ljubezni v Zalogu ne bi bilo niti zvonika,« je dejal duhovni pomočnik Drago Žumer, ki je tri leta organizacijsko in finančno vodil »projekt« novih zaloških zvonov.

Župnijo Ljubljana Kašelj zalog je decembra 1975 ustanovil nadškof Jožef Pogačnik; k župniji so priključili Zalog in Kašelj, ki sta do tedaj spadala v župnijo Ljubljana Polje, in tri kraje iz župnije Dol: Podgrad, Gostinca in Gradovlje. Za župnijsko cerkev so izbrali cerkvico sv. Andreja v Kašlju, ki je bila že tedaj premajhna za vse vernike rastočega ljubljanskega industrijskega predmestja. Novembra 1999 je nadškof Franc Rode blagoslovil temeljni kamen za novo cerkev angelov varuhov v Zalogu, z novo cerkvijo se je v Zalog prenesel tudi sedež župnije. Na posvetitev zaloška cerkev še čaka.

Kaj je o novih zvonovih Založanom povedal nadškof Stanislav Zore, kako so zvonove sprejeli na območju, kjer je večinsko prebivalstvo drugih ver, in kako je nove zvonove pospremil župnik, Poljak Andrzej Gosek, pa v novi tiskani številki Družine.


Na dvorišče zaloške cerkve so zvonove pripeljali na okrašenih vozovih s konjskimi vpregami. Pred tem so se ob duhovno kulturnem programu ustavili v vseh krajih velike zaloško kašeljske župnije (fotografije K. H.)


Štiri zvonove so v zvonik simbolično potegnili štirje "stanovi" v župniji: najmajšega otroci, drugega žene in dekleta, tretjega možje in fantje, najtežjega pa člani ŽPS, botri in dobrotniki.


Botra največjega zvona, posvečenega angelom varuhom, in župnik Andrzej Gosek sta z udarcem s kladivom prva poskusila zven zvona.


Po blagoslovu zvonov je v polni zaloški cerkvi mašo daroval nadškof Stanislav Zore



Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh