Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričakujem ... vendar pozabljam

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 24. 07. 2016 / 14:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričakujem ... vendar pozabljam

Pričakujem ... vendar pozabljam

Na pikniku Aninega sklada v Dolenjskih toplicah se je družilo prek 450 staršev in otrok.

Ustanova Anin sklad, ki združuje družine z več otroki, je danes, na Anino nedeljo, v Dolenjskih Toplicah pripravila tradicionalno že 18. poletno srečanje družin. Prišlo je 55 družin, kar pomeni več kot 450 otrok, staršev in starih staršev. Srečanje so pripravili pod geslom "Pričakujem ... Vendar pozabljam". Druženje so začeli z mašo, ki jo je daroval salezijanski inšpektor Janez Potočnik. V nagovoru je zbrane prek slikovitosti stripa spodbujal k molitvi. »Moli lahko že mama z otrokom v sebi in otrok to čuti. Vedno znova je prav, da imamo čas za molitev. Da svoje delo, študij, igro skratka vse posvečujemo z molitvijo,« je Potočnik vabil k poživljanju družinske molitve. »Najmočnejši je tisti, ki ve skleniti roke k molitvi,« je pridigo sklenil inšpektor salezijancev ter družine povabil, naj odpirajo srce Gospodu tudi z vsakdanjo molitvijo. Skupnemu kosilu in družabno-plesnim igram na dolenjskem travniku je sledilo kopanje v odprtem topliškem bazenu, aktivnosti s športnimi animatorji, voden pohod po gozdni učni poti in druge dejavnosti.


Mašo v "gozdni katedrali", kot rečejo travniku blizu Dolenjskih toplic, je daroval salezijanec Janez Potočnik (fotografije Ksenja Hočevar)

Marija Šterbenc: "Mesečno pomagamo 130 družinam"

Predsednica uprave Ustanove Anin sklad Marija Šterbenc je spomnila, da si ustanova že 18 let prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka ter da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene. „Poslanstvo Aninega sklada je tudi v težkih trenutkih povezovati te družine. Jim pomagati, nuditi pomoč in podporo. Vsem na žalost ne moremo finančno pomagati, saj nam to ne omogočajo finančna sredstva, se pa trudimo družinam prisluhniti vedno, ko zaidejo v težave. Druženje v Dolenjskih Toplicah je tako priložnost, da mame za en dan pozabijo na kuhanje, da se lahko otroci brezskrbno prepustijo poletnim radostim v bazenih. Na žalost si mnoge naše družine daljšega dopusta na morju ne morejo privoščiti. To je naš majhen kamenček, v njihovem za družbo kot celoto, pomemben mozaiku življenja,“ je povedala Šterbenčeva in opozorila na usihanje sredstev s strani dobrotnikov in podpornikov. Upa, da bodo tovrstna srečanja pomagala k prepoznavnosti ustanove in k pridobivanju novih dobrotnikov. „Mesečno Anin sklad pomaga približno 130 družinam, v zadnjih petih letih pa družinam vsak mesec razdelimo približno 10 tisoč evrov,“ je še povedala predsednica uprave Aninega sklada.


Marija Šterbenc z veseljem pozdravi vsako družino in jim zaželi dobrodošlico.

Anin sklad ustanovljen na pobudo sester usmiljenk

Ustanova Anin sklad je dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova. Konec leta 1998 so jo na pobudo sester usmiljenk, ki so v sklad darovale velik del od denacionalizacijskih sredstev, ustanovili redovniki in redovnice. Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. Sklad vključuje preko 350 družin, ki imajo skupaj približno 2000 otrok. Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti precej omejene. Pomaga na različne načine, kot so svetovanja, iskanja zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravlja pa tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, je takšno druženje in kopanje zanje eden od prijetnejših trenutkov.



Sestre usmiljenke, ki so z denacionalizacijskimis redstvi ustanovile Anin sklad, rade pridejo na druženja z družinami: "Koliko otroškega veselja in sreče prekipeva danes na tem travniku, kako čudovito je to videti od blizu! Današnje srečanje doživljamo kot praznik življenja," pravijo sestre.




Pred kosilom so še veselo zaplesali ...


Zbrane starše je nagovorila tudi poslanka NSi Iva Dimic, ki je svojo družino že več let vključena v Anin sklad. Družine je povabila, da naj podprejo tradicionalno zakonsko zvezo zasnovano. Opozarja, da so časi vse manj naklonjeni tradicionalni družini zasnovani na možu, ženi in otrocih. Kritična je bila do pobud, ki želijo tovrstno družino uničiti oziroma ji vzeti veljavo.


Po maši in kosilu je družine pozdravil tudi salezijanski inšpektor Janez Potočnik.


Manjkal ni niti sladoled ...

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh