Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prihaja Luč miru iz Betlehema

Objava: 11. 12. 2018 / 11:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prihaja Luč miru iz Betlehema

Prihaja Luč miru iz Betlehema

Skavti bodo po Sloveniji delili Luč miru iz Betlehema.
Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema bo letos v Novi katedrali v Linzu 15. decembra 2018. Slovensko odpravo bodo sestavljali člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter Slovenske zamejske skavtske organizacije. Pridružili se bodo tudi taborniki.

Slovenski skavti adventni čas že vrsto let bogatijo s sporočilom Luči miru iz Betlehema. Tako bo tudi letos slovenska odprava v Linzu prižgala plamen Luči miru in ga prinesla v Slovenijo.

Plamen predstavlja mnogo več kot le svetlobo in toploto, saj s seboj prinaša pomembno sporočilo. Letošnje geslo akcije je Delimo plamen – zanetimo mir.

Koledar regijskih in protokolarnih sprejemov najdete v priponki.

Napovednik sprejemov Luči miru iz Betlehema.pdf
Poslanica in geslo

Plamen je v mojih rokah. Gori in me greje. Prepričala me je njegova toplota in privabila njegova svetloba. Zdaj imam priložnost, da ga širim naprej – poiščem bližnjega, začutim njegovo stisko, se darujem zanj in mu pomagam.
Toda kako?

Ko sprejmem mir v svoje srce, sem podoben sveči, ki je sprejela plamen. Da ohrani plamen, mora sveča goreti. Prav tako moram jaz, da ohranim mir, darovati samega sebe. Vendar sveča z gorenjem izginja, človek pa nikoli ne izgine, če gori iz ljubezni.

Vem, da nas je več, ki gorimo. Skupaj lahko ustvarimo mogočen ogenj, ki ga ne bo pogasil noben nemir.

Delimo plamen – zanetimo mir

To sporočilo bodo skavti po vrnitvi iz Linza 16. decembra najprej ponesli na regijske sprejeme Luči miru iz Betlehema v Litijo, Postojno in Prebold. Skavtski voditelji na lokalni ravni bodo poskrbeli, da pride luč miru v čim več domov in ustanov. Med 17. in 20. decembrom jo bodo ponesli tudi predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam, med drugim predsedniku države, državnega zbora, premierju, na policijo, vojsko, ministrstva ter veleposlaništva. Plamen bodo ponesli tudi na najvišjo kapelico Marije Snežne na Kredarici.


Foto: Tatjana Splichal

Plamen luči miru vsako leto delijo do božiča v upanju, da bi prinesel mir v čim več domov. Akcija ima tudi dobrodelni namen. Letos so se v duhu akcije Luči miru iz Betlehema, katere plamen greje in neti mir ob družinskem ognjišču, odločili, da sredstva namenijo:

Vincencijevi zvezi dobrote – Centru za družine Mirenski grad. Njegov slogan je "Skupaj gradimo dom". Z njim želijo pomagati otrokom oz. družinam v stiski ter tako ponesti toplino in svetlobo plamena v njihova življenja.

Družbeno koristnim projektom, ki jih bodo skavti izvedli v poletju 2019 in tako s prostovoljnim delom pustili pečat aktivne participacije v družbi.

Prispevke bodo pobirali s prodajo svečk, prostovoljnimi prispevki z donacijami preko SMS-sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

Akcija Luč miru iz Betlehema ima korenine v Avstriji, ko so na tamkajšnji televiziji ORF ljudem v zameno za zbran denar za otroke s posebnimi potrebami dali plamen, ki je bil prižgan v kraju Jezusovega rojstva v Betlehemu. Danes je razširjena že skoraj po celi Evropi in zahodnem delu Azije, širi pa se tudi v Ameriko.

Splošno o ZSKSS

Slovenska skavtska organizacija (Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov) je prostovoljna nacionalna mladinska organizacija, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladih. Temelji na načelih, ki jih je v začetku 20. stoletja napisal Robert Baden-Powell, ustanovitelj skavtskega gibanja. ZSKSS je bilo ustanovljeno leta 1990 na temeljih predvojnega slovenskega skavtstva. ZSKSS ima približno 5000 aktivnih članov. Razdeljeni so v štiri starostne skupine (večinoma so stari od 6 do 30 let); vodi jih okoli 820 voditeljev prostovoljcev.

Osnovni namen vzgoje v ZSKSS je prispevati k polnemu telesnemu, duševnemu, duhovnemu in družbenemu razvoju otrok in mladih, da bodo lahko postali trdne osebnosti, odgovorni državljani ter člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti. Neformalne vzgojno-izobraževalne dejavnosti izvajamo s pomočjo skavtske metode,ki je v svetu priznana kot ena najučinkovitejših neformalnih vzgojnih metod za vzgojo samostojnih ljudi in okoljsko vzgojo.

Vsako leto izvedemo več kot 300 večdnevnih zimovanj in poletnih taborov ter drugih dejavnosti, ki so dopolnilo šoli predvsem na področju aktivnega državljanstva, osebnostnega razvoja, okoljske vzgoje, medgeneracijskega sodelovanja, pridobivanja veščin za samostojno življenje idr. Letno izvedemo tudi približno 12 daljših usposabljanj za mladinske voditelje in prostovoljce ter več raznovrstnih projektov.

Imamo status društva v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja, status nacionalne mladinske organizacije in smo člani svetovne skavtske organizacije World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).


Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh