Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvih sedem prikazanj v Medjugorju kmalu priznanih?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 08. 2017 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvih sedem prikazanj v Medjugorju kmalu priznanih?

Prvih sedem prikazanj v Medjugorju kmalu priznanih?

»Medžugorje prinaša dobre sadove in je eden najbolj živih krajev molitve v Evropi.«

Po besedah poljskega nadškofa Henryka Hoserja bodo Marijina prikazovanja v Medžugorju priznana, »morda celo še letos«. Besedilo o prikazovanjih namreč ni v neskladju s cerkvenim naukom. Varšavski nadškof, posebni papežev odposlanec za Medžugorje, je novico razkril v pogovoru za poljsko agencijo KAI. Po njegovih navedbah je Kongregacija za nauk vere svojo dokumentacijo o prikazovanjih Božje matere Marije že izročila vatikanskemu državnemu tajništvu. Nadškof sam podpira predlog preiskovalne komisije pod vodstvom kardinala Camilla Ruinija, da se prizna pristnost prvih prikazanj. Obenem priznava, kako težko je verjeti, da se šestim vidcem Marija neprestano prikazuje že 36 let.



Nadškof Hoser je v pogovoru poudaril, da se v Medžugorju stvari odvijajo v pravi smeri. Marijino romarsko središče je v vsej Evropi »eden najbolj živih krajev molitve in spreobrnjenja«. Na tem kraju je »zdrava duhovnost«, tamkajšnji redovniki pa po njegovih navedbah preprečujejo »turistične elemente« med obiskovalci. Vsekakor, je pojasnil poljski nadškof, ni dobil naročila, naj Medžugorje »zapre«.

Za razliko od drugih romarskih središč, kot so Fatima, Lurd, Lisieux in Čenstohova, v Medžugorju opaža »dinamiko hitrega porasta, pa tudi občudovanja vredno ustvarjalnost tam nastalih del«. Češčenje Marije je v svojem bistvu osredotočeno na Kristusa.

Prednosti Medžugorja so »molitev, češčenje, post, spoved« in »izredno ozračje zbranosti«, pojasnjuje Hoser. Pohvalil je tudi tam ponujene seminarje, ki so na voljo vsakemu romarju, njihov cilj pa je poglabljanje vere.

Temeljno znamenje Medžugorja »je spoved«, je povedal papežev odposlanec. Ljudje se pogosto spovedujejo po več deset letih, »ker se jih je milost tako dotaknila«. »Ljudje stojijo v dolgih vrstah pred spovednicami.«

Seveda je ocena pojavov, kot so prikazovanja, izredno težka, »ker se dotika skrivnosti Boga in človeka«. O pojavih lahko spregovorimo in poskusimo oceniti položaj, vendar to ni nikoli dovolj izčrpno. »Pride do duhovnih dejanj, ki so pogosto presenetljivs in zelo globoka, toda le Gospod ve, kaj je v človekovem srcu.« V polnosti se razcvetajo tudi duhovne skupnosti.

Nadškof je navdušen tudi nad različnimi pobudami, ki so v Medžugorju nastale spontano in so namenjene skrbi za biološke ali socialne sirote, za odvisnike od mamil, nekdanje zapornike in alkoholike. »Opazoval sem tetoviranega moža, ki si je tiho požvižgaval in vrtal luknjice v rožnate jagode za rožni venec.« Papežev odposlanec je dejal, da so že štirje kardinali, številni škofje in tisoči duhovnikov v Medžugorje spremljali skupine romarjev.

Romarji prihajajo z vsega sveta, številčno pa jih je največ s Poljske in Italije. Prihajajo tudi verniki iz Severne in Južne Amerike, Avstralije in Nove Zelandije, s Filipinov, »veliko jih priroma iz Južne Koreje«.

Nekateri ljudje se pritožujejo, da vidci niso postali duhovniki ali redovniki oz. redovnice, kot denimo s. Lucija iz Fatime, je še povedal Hoser in dodal, da se je »svet v zadnjih letih močno spremenil«. »Ti ljudje živijo v svetu, med ljudmi, in so se podali na pot zakramenta zakonske zveze. To je dobro, kajti tako lahko pričujejo o lepoti družinskega življenja, ki je v današnjem svetu tako ogroženo.« Doslej je s štirimi vidci, »to so gospe, ki so bile v času prvih prikazanj leta 1981 mladenke, danes pa imajo že vnuke.« »Ko sem se pogovarjal z njimi, se mi je zdelo, da so to izjemno uravnoteženi ljudje.«

V pogovoru so papeževega odposlanca vprašali, ali vidi kakšno oviro za priznanje prikazovanj, ker so tako pogosta in ker je Božja Mati »tako zgovorna«. Nadškof je v odgovoru spomnil na svetnice, kot je bila sv. Favstina, »ki je vsak dan govorila z Jezusom. To ne bi smela biti prevelika ovira«. Vidce je temeljito pregledala skupina vrhunskih specialistov, psihiatrov in psihologov. Odkrili niso ničesar bolezenskega. To so bili zdravi mladostniki iz zdravih družin. Danes so vsi poročeni, nihče ni ločen ali razvezan. Nobeden izmed vidcev ni doživljal verske krize.

»S pastoralne plati je moja ocena zelo pozitivna.« Veliko je treba postoriti še glede infrastrukture, »ker je vse skupaj zgrajeno malce kaotično«. Priporočljivo bi bilo denimo celotno območje ograditi, da bi bilo več nadzora nad tistimi, »ki v Medžugorje pridejo iz drugih nagibov, ne pobožnosti«.

Papežev odposlanec je na koncu poudaril: »To gibanje se ne bo končalo in ga ne bi smeli ustaviti. Kajti prinaša sadove. Medžugorje je eden najbolj živih krajev molitve in spreobrnjenja v Evropi in ima zdravo duhovnost.« »Močan argument za pristnost prikazovanj je zvestoba cerkvenemu nauku. Če bodo razodetja, vsaj prvih sedem, priznana, bo Medžugorje postalo še privlačnejše.«

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh