Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruska kapela in ekumenski pogovori

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 29. 07. 2019 / 09:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruska kapela in ekumenski pogovori

Ruska kapela in ekumenski pogovori

Tudi letos je spominsko slovesnost pri Ruski kapeli pod Vršičem spremljal bogat ekumenski program z ruskimi gosti.

Skupinska slika udeležencev ekumenskega pogovora v Stični (fotografije Ivo Žajdela).

Tudi letos je spominsko slovesnost pri Ruski kapeli pod Vršičem spremljal bogat ekumenski program z ruskimi gosti. Ruske predstavnike je letos vodil škof Peterhofski in rektor Sanktpeterburške duhovne akademije Siluan. S svojimi spremljevalci se je v četrtek, 25. julija, v Ljubljani srečal z nadškofom Stanislavom Zoretom.


V samostanu v Stični je bil ekumenski pogovor.

Ob prisotnosti predsednika Slovenskega ekumenskega sveta pri Slovenski škofovski konferenci, celjskega škofa Stanislava Lipovška, in zagrebško ljubljanskega metropolita Srbske pravoslavne cerkve Porfirija so si ogledali ljubljansko stolnico sv. Nikolaja. Po kratki molitvi in pesmi pevcev mešanega pevskega zbora Sanktpeterburške duhovne akademije se je srečanje nadaljevalo na nadškofiji.

Ekumenski pogovor v Stični

V petek je ruska delegacija srečanje nadaljevala v cistercijanskem samostanu v Stični. Tam se je srečala s stiškimi patri, v baziliki je bil sprejem, ruski zbor pa je zapel tri pesmi. Sledil je ekumenski pogovor, moderator je bil Bogdan Dolenc, pri katerem so sodelovali tudi predstavniki Evangeličanske (škof Geza Filo) in Srbske pravoslavne Cerkve (metropolit Porfirij).


Sprejem v stiški baziliki

Škof Lipovšek je spomnil na srečanje papeža Frančiška in patriarha Ruske pravoslavne Cerkve Kyrila februarja 2016 v Havani, kjer sta se dogovorila o sodelovanju med obema Cerkvama. Zavzel se je, da bi k srečanjem povabili tudi mlade obeh Cerkva. Zato sta pri pogovoru sodelovala predstavnika mladinske pastorale Cerkve na Slovenskem.

Rektor Sanktpeterburške duhovne akademije škof Siluan

Rektor Sanktpeterburške duhovne akademije škof Siluan je opisal trend izobraževanja novih duhovnikov v ruski pravoslavni Cerkvi. Kot je dejal, je težava v tem, da si država prizadeva, da bi slušatelje bolj oblikovali v neke vrste socialne delavce, ne pa, kar si želi Cerkev, v duhovnike oziroma služabnike Cerkve. Pastoralna teologija se predava samo en semester, kar je premalo. Zdaj se pogovarjajo, kako bi zmanjšali število splošnih humanističnih predmetov na teoloških akademijah.

Za izmenjevanje stikov in za obiske, predvsem mladih

Sedemdeset let sistematičnega uničevanja teološke izobrazbe v času Sovjetske zveze ima še danes posledice. Teologijo poučujejo tudi na humanističnih fakultetah, ne le na teoloških šolah. Na duhovnih akademijah predavajo tudi profesorji laiki, ki pa se za Cerkev le zanimajo, ne čutijo pa z njo.


Pogovor škofa Siluana in škofa Lipovška ter predstavnika mladih.

Škof Siluan se je tudi zavzel za izmenjevanje stikov in za obiske, predvsem mladih, med ljubljansko in peterburško teološko fakulteto.Tudi metropolit Srbske pravoslavne cerkve Porfirij se je zavzel, da bi se tudi na beograjski teološki fakulteti, kjer predava, bolj posvetili teologiji.

Dekan Teološke fakultete Robert Petkovšek je predstavil zgodovino, programe in načrte ljubljanske Teološke fakultete. Tudi on se je zavzel za tesnejše sodelovanje ljubljanske in peterburške teološke fakultete.

Maša v Kranjski Gori

Iz Stične so se odpeljali v Kranjsko Goro, kjer je bil najprej na trgu pred cerkvijo koncert mešanega pevskega zbora Sanktpeterburške duhovne akademije in pevcev iz Kranjske Gore.


Maša v Kranjski Gori (foto Jože Potrpin).

V župnijski cerkvi Vnebovzetja Device Marije je sledila maša za umrle v nesreči na Vršiču in med prvo svetovno vojno, ki jo je vodil škof Lipovšek, sodelovali pa so tudi škofje in duhovniki Ruske in Srbske pravoslavne cerkve ter predstavniki evangeličanske in Katoliške cerkve.

Škof Lipovšek je spomnil na vrsto ekumenskih pobud in srečanj med različnimi krščanskimi cerkvami. Spomnil je tudi na skupno izjavo predstavnikov Ruske pravoslavne Cerkve, Srbske pravoslavne Cerkve ter Evangeličanske in Katoliške Cerkve avgusta 2016 na jubilejnem srečanju na Bledu, ob 100. obletnici tragedije na Vršiču. V soboto je bila pri Ruski kapeli pod Vršičem državna slovesnost z molitvijo in blagoslovom.


Nastop mešanega pevskega zbora Sanktpeterburške duhovne akademije v Kranjski Gori (foto Jože Potrpin).

Pridiga škofa Lipovška je v priponki.

Ruska kapela, Kranjska Gora, maša, škof Lipovšek, pridiga, 26.7.2019.docRuska kapela, Kranjska Gora, maša, škof Lipovšek, pridiga, 26.7.2019.doc

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh