Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusko pravoslavje zadovoljno z dialogom s katoličani

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 08. 2017 / 09:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rusko pravoslavje zadovoljno z dialogom s katoličani

»Napredek tudi v političnih odnosih med Rusijo in Svetim sedežem.«

Ruska pravoslavna Cerkev opaža »pomemben napredek« v dialogu s katoliško Cerkvijo. V zadnjih desetih letih je bilo storjenega veliko v medsebojnih odnosih; prav tako tudi med Rusijo in Svetim sedežem, je v pogovoru za italijanski časnik dejal vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion. Edinost obstaja pri aktualnih problemih, kot sta izguba duhovnih vrednot in preganjanje kristjanov. »To je problem, ki v dno duše vznemirja tako pravoslavno Cerkev kot Sveti sedež, in nas spodbuja, naj združimo svoje moči in najdemo skupno rešitev«, meni metropolit.



Pogovor z metropolitom Hilarionom je bil objavljen v dneh pred obiskom vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina v Moskvi, kamor odhaja v nedeljo. Kot osrednje teme pogovorov ruski metropolit navaja položaja na Bližnjem Vzhodu in v Ukrajini ter mirovna rešitev za Sirijo. Obisk kardinala Parolina bi lahko prispeval k približanju različnih zornih kotov in iskanju skupnih rešitev za različne probleme, je prepričan Hilarion, ki se bo tudi sam srečal z vatikanskim državnim tajnikom. »Pogovarjala se bova o celotnem spektru dvostranskih odnosov med ruskim pravoslavjem in katoliško Cerkvijo in upam, da bova uspela poiskati nove perspektive za nadaljnji razvoj.«

Glede ukrajinske grško-katoliške Cerkve je metropolit dejal, da je to še vedno »najbolj kočljivo vprašanje v odnosih med obema Cerkvama«. Obenem pa je »zunanji minister« Moskovskega patriarhata v pogovoru pohvalil vzpostavitev polnih diplomatskih odnosov med Rusijo in Vatikanom leta 2009 ter zgodovinsko prvo srečanje papeža Frančiška in patriarha Kirila I. leta 2016 v kubanski prestolnici Havani, po katerem se sodelovanje med Cerkvama še krepi.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh