Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S športom v življenje

Za vas piše:
K. H.
Objava: 14. 11. 2017 / 22:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
S športom v življenje

S športom v življenje

Maša in akademija ob godu zavetnika Zavoda sv. Stanislava.

V Zavodu sv. Stanislava so v torek, 14. novembra, z mašo in akademijo praznovali godovni dan zavetnika hiše Stanislava Kostke. V šentviški cerkvi je ob somaševanju dveh škofov, Franca Šuštarja in Stanislava Lipovška, ter številnih duhovnikov mašo daroval nadškof Stanislav Zore, po maši pa so v telovadnici OŠ Alojzija Šuštarja slavnostno akademijo ob nagovorih in petju popestrile športno-akrobatske točke. Geslo praznovanja je namreč bilo S športom v življenje.



Nadškof Zore: »Obogati nas samo to, česar nam nihče ne more vzeti«

Nadškof Zore je v pridigi mladim položil na srce, naj ob padcih, ki so del življenja, ne postanejo tožeči in jokajoči, ampak naj se sprašujejo, kaj se lahko iz padca naučijo. Kot vzor je navedel primer Benjamina Žnidaršiča, ki je pri 27 letih postal tetraplegik. Vendar se ni smilil samemu sebi, šel je naprej, danes je uspešen slikar, pisatelj, pesnik in še marsikaj. Podobno odločen je bil tudi sv. Stanislava Kostka, ki je vztrajal na poti do zadanega cilja, s svojim življenjem pa nam kaže, da nas lahko obogati samo to, česar nam nihče ne more vzeti. Glasbeno so mašo oblikovali Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Damijana Močnika in Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Dekleta so izvedla Misso brevis švedskega skladatelj Pera Gunnarja Pettersona za zbor in tolkala.


Najboljši devetošolci so se vpisali v zlato knjigo


Roman Globokar: »Ukvarjanje s športom krepi posameznikovo vzdržljivost in vztrajnost«

Na slavnostni akademiji je zbrane nagovoril direktor Zavoda Roman Globokar. Ob geslu »S športom v življenje« je izpostavil, da je imel šport v Zavodu sv. Stanislava že v začetku prejšnjega stoletja zelo pomembno vlogo. »Klasični izrek Mens sana in corpore sano (»Zdrav duh v zdravem telesu«) je spominjal na to, da je za intelektualni in moralni razvoj osebnosti nujno potrebno poskrbeti tudi za zdrav telesni razvoj. V človeku se neločljivo povezujejo telesna, duševna in duhovna razsežnost – vsaka ima svoj nenadomestljiv pomen. Prav zato je temeljno poslanstvo našega zavoda ustvarjati pogoje za celostno, torej telesno, duševno in duhovno rast posameznika,« je dejal Globokar in dodal, da ima v sodobnem visoko tehnološkem in virtualnem svetu prav šport izredno pomembno vlogo za zdrav razvoj osebnosti in tudi za ustvarjanje skupnosti. »Ukvarjanje s športom krepi posameznikovo vzdržljivost in vztrajnost, ga odpira za čutenje samega sebe, ga spodbuja k doseganju želenih ciljev in napredovanju. Hkrati pa ga – predvsem pri skupinskih športih – tudi oblikuje za življenje v skupnosti: za požrtvovalnost, sodelovanje, prilagajanje, srčnost, za preseganje egoizma.« Globokar je nagovor sklenil z željo, »naj preplet športnih dejavnosti, glasbe in poezije v nas prebudi navdušenje nad življenjem in hrepenenje po harmoniji med telesom, dušo in duhom. Obvladovanje telesa je več kot samo zunanja tehnika, je izraz notranjega življenja. Prepustimo se tem izrazom življenja in tudi mi vsi bolj zavestno stopimo s športom v življenje.«



Dih jemajoče akrobacije, ples, gimnastika, žonglerji, košarka …

V programu akademije je bil slavnostni govornik doc. dr. Stanislav Pinter, profesor pedagogike in didaktike na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. Obiskovalci, ki so do zadnjega kotička napolnili športno dvorano, pa so v poldrugo uro dolgem programu spremljali ljudski ples in igre vrtčevskih otrok, nastope ritmičnih gimnastičark, žonglerjev, košarkarjev, plesne skupine, orodnih telovadcev in akrobatov, vse to pa prepleteno z glasbo in mislimi o športu. Najboljši učenci so se vpisali v zlato knjigo, najboljšim maturantom pa so podelili pohvale in častne listine.


Športno dvorano so obiskovalci napolnili do zadnjega kotička. Osnovnošolki sta za god čestitali in izročili rože dvema škofoma Stanislavoma: Zoretu in Lipovšku.


Foto: spletna stran Zavoda sv. Stanislava


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh