Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simpozij o Antonu Strletu

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 04. 2015 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Simpozij o Antonu Strletu

Simpozij o Antonu Strletu

Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani je danes simpozij o Antonu Strletu, ki ga pripravlja Teološka fakulteta in v sodelovanju s Strletovim odborom.

Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani je bil danes, 22. aprila, simpozij o Antonu Strletu, ki ga je pripravila Teološka fakulteta v sodelovanju s Strletovim odborom. S simpozijem so počastili stoletnico rojstva božjega služabnika prelata prof. dr. Antona Strleta.



Po uvodnih pozdravih dekana Teološke fakultete, Christiana Gostečnika, apostolskega nuncija v Sloveniji, Juliusza Janusza ter nadškofa metropolita in velikega kanclerja Teološke fakultete Stanislava Zoreta, je o Antonu Strletu spregovorila s. dr. Marija Jasna Kogoj v predavanju z naslovom Duhovna in intelektualna rast prof. dr. Antona Strleta. Sprehodila se je po življenjski poti kandidata za svetnika, opisala njegove težave pri obiskovanju gimnazije, ko mu je skozi prva dva letnika pomagal župnik. Med šolanjem je Strle pisal tudi pesmi za dijaški list Jutranja zarja, še posebej ganljive so bile ob smrti matere. Po tem tragičnem dogodku, ko je postal sirota, se je priporočil materi Mariji. Po uspešno končani gimnaziji se je odločil za študij teologije, čeprav je priznal, da ga je očarala tudi slovenska literatura, veliko slovenskih besedil, kot so Prešernovi Sonetni venec in Sonetje nesreče, je znal celo na pamet.

Sledila so predavanja p. dr. Andreja Pirša Predavateljsko in dušnopastirsko delovanje prof. dr. Antona Strleta, prof. dr. Bogdana Dolenca Objavljena dela prof. dr. Antona Strleta, prof. Antona Štruklja Prizadevanje prof. dr. Antona Strleta za sveto teologijo, prof. dr. p. Antona Nadraha, Prof. dr. Anton Strle kot mentor in pedagog; in prof. dr. Tamare Griesser-Pečar Procesi zoper prof. dr. Antona Strleta in njihova razveljavitev.







Foto: Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh