Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slikanje s sukancem in iglo

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 22. 09. 2012 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2013 / 08:09

Slikanje s sukancem in iglo

Vezene slike so zelo primerne tudi za cerkvena bandera, saj so veliko bolj obstojne od oljnih. Barva na teh se namreč sčasoma olušči in zbledi, slika pa se zaradi zvijanja in nepravilnega shranjevanja prelomi ali preluknja. Vezena slika pa je trajna, saj ne zbledi in se ob normalni uporabi ne poškoduje. Zato v podjetju Vezenje Ercigoj poleg klasičnega restavriranja in reprodukcije oljnih slik ponujajo tudi možnost izdelave vezene slike, ki je skoraj enaka izvirni oljni sliki.
S stene me je gledal stari Arabec. Na zagorelem obrazu, ki ga je obdajalo belo pokrivalo, so se risale globoke razvejane gube. Pod košatimi obrvmi so počivale lesketajoče se oči, brado pa je pokrivalo sivo strnišče. Ko sem snel očala in si pozorneje ogledal sliko, sem ugotovil, da je vsaka siva dlaka v resnici tanka siva nitka. Ena izmed neštetih, ki sestavljajo umetnino, kakršne ni drugje po svetu.

Podoba starega Arabca, ki so jo v podjetju Vezenje Ercigoj leta 2009 izvezli po fotografiji Arneja Hodaliča, je največja strojno izdelana vezenina v enem kosu na svetu. Široka je 145 in visoka 188 centimetrov, zanjo pa so porabili približno 75 kilometrov sukanca v 43 barvah, 5,5 milijona vbodov in 1.500 delovnih ur. Razbrazdani obraz starega moža, ki je zaradi prepletanja različnih slogov vezenja osupljivo resničen, so ustvarili z več plastmi sukanca. »Tudi največji proizvajalci strojev za vezenje, programske opreme in sukan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh