Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slomškov dan in Slomškova nedelja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 09. 2016 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slomškov dan in Slomškova nedelja

Ta konec tedna bo posvečen Antonu Martinu Slomšku.
Ta konec tedna bo posvečen Antonu Martinu Slomšku.

Slomškov dan

Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva vabijo na 13. Slomškov dan, ki bo 24. septembra na Ponikvi. Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev in katehetov, ki se bo začelo na Slomu v rojstni hiši bl. A. M. Slomška, ima letos naslov Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pravičen. Ob 12.30 bo na Ponikvi mašo daroval celjski škof Stanislav Lipovšek.

Kot vsako leto bodo podelili Slomškova priznanja in naziv častni član DKPS zaslužnim učiteljem in katehetom. Slomškova priznanja bodo prejeli Darja Silan, s. Brigita Zelič in Nada Žgur. Naziv častni član DKPS pa prejme dr. Hubert Požarnik. O Slomšku bo predaval Andrej Capuder.

Slomškovi dnevi črpajo iz korenin slovenstva in opozarjajo na pomembnost vnašanja tradicionalnih slovenskih vrednot v učno-vzgojni proces. Opogumljajo vse udeležence izobraževanja k odgovornosti za graditev dobre slovenske šole. Osrednja misel prvega srečanja v letu 2003 je bila Slomšek – vez med družino, šolo in Cerkvijo. Takrat se je slovesno začel postopek razglasitve bl. Antona Martina Slomška za zavetnika učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev, kar se je dopolnilo septembra 2004.

»Katoliški učitelji smo prepričani, da lik blaženega, ki je bil narodni buditelj, duhovnik, škof, šolski nadzornik, učitelj in vzgojitelj družin in mladine, pesnik in pisatelj, predvsem pa velik človek, ki je v našem narodu utrjeval narodno zavest in poglabljal vero, spodbudno vpliva na vse Slovence, še posebej na nas, ki se ukvarjamo s pedagoškim poklicem. Pri Bogu imamo svojega zavetnika, ki mu lahko v njemu tako dragem maternem jeziku izražamo našo prošnjo in zahvalo, našo stisko, nemoč in hvaležnost ob takih in drugačnih dogodkih v učilnicah vrtca, šole, dijaškega in študentskega doma ali župnišča.«

Slomškova nedelja

V nedeljo, 25. septembra 2016, bo v župniji bl. Antona Martina Slomška Maribor - Košaki slavje ob Slomškovi nedelji. Slovesnost bo pod geslom V nebesa skozi vrata usmiljenja. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa somaševanje slovenskih škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil apostolski nuncij v RS msgr. Juliusz Janusz, pridigal pa bo mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Ob tej priložnosti bodo sprejeli relikvije bl. Slomška in sv. papeža Janeza Pavla II.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh