Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski književniki v komunističnih zaporih

Za vas piše:
K. C.
Objava: 06. 06. 2017 / 11:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenski književniki v komunističnih zaporih

Omenjena knjiga obravnava več kot 60 literatov.
V knjigi Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih je obravnavanih več kot 60 slovenskih književnikov in književnic, esejistov in publicistov, ki so bili zaprti v času komunistične diktature v Sloveniji med leti 1945 in 1990.

Objavljeni so biografski podatki književnikov in književnic; verjetni ali možni razlogi za njihovo zaporno kazen ter spominski in literarni odzivi književnikov in književnic na lastne zapore in delno tudi na zapore drugih sojetnikov.

Avtor opozarja, da so obravnavani književniki le mali del velikanskih skupin sovražnikov, ki jih je komunistična oblast paranoično iskala in tudi našla.

Komunizem v Sloveniji je imel tako kot vsak totalitarni sistem dva bistvena temelja: teror in propagando. S terorjem je manjšina vladajočih komunistov obvladovala ostale državljane, s propagando pa je ta ista manjšina prekrivala teror. Ker se je omenjena propaganda v največji meri širila z govorjeno in pisano besedo, je razumljivo, kakšen pomen so dobili besedni ustvarjalci: od časnikarjev do književnikov. Vsaka svobodna beseda v tisku je bila potencialna nevarnost za režim in zato so bili za krajši ali daljši čas zaprti številni ustvarjalci vseh generacij.

V spremni besedi Rojstvo nasilja iz duha utopije je dr. Marjan Dolgan predstavil svetovno zgodovinsko ozadje in okoliščine, v katerih so živeli Slovenci, predvsem je poudaril, kako so te vplivale na umetnost.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh