Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno praznovali rojstvo sv. Janeza Krstnika

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 06. 2018 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2018 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovesno praznovali rojstvo sv. Janeza Krstnika

Veleposlaništvo SMVR je v čast zavetniku reda, sv. Janezu Krstniku, pripravilo slovesno praznovanje.

Veleposlaništvo Suverenega malteškega viteškega reda (SMVR) v Sloveniji je v čast sv. Janezu Krstniku, zavetniku Malteškega viteškega reda, v četrtek, 7. junija, pripravilo slovesno praznovanje praznika rojstva sv. Janeza Krstnika, ki ga bomo sicer obhajali v nedeljo, 24. junija.

Praznovanje, ki se ga je udeležil tudi visoki predstavnik reda Fra' Nicola di Custoza de Cattani, se je začelo z mašo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani. Somaševanje je ob ljubljanskem pomožnem škofu dr. Francu Šuštarju, duhovnem voditelju SD SMVR p. mag. Janezu Sraki, kanonikih ljubljanskega stolnega kapitlja, vojaškem in policijskem vikarju in več drugih duhovnikih vodil in pridigal apostolski nuncij v Sloveniji nadškof dr. Juliusz Janusz. Na slovesnosti je pel mešani cerkveni pevski zbor sv. Pavla z Vrhnike.

Tridelna sestava Suverenega malteškega viteškega reda



Fra' Nicolo di Custoza de Cattani je prenesel pozdrave velikega mojstra SMVR Fra' Giacoma dalla Torre del Tempio di Sanguinetta in povabil k molitvi zanj. Povedal je, da ima SMVR tridelno sestavo: je istočasno redovniško-laiški, vojaško-viteški in suvereni red. »Naša družina je redovna in živi svojo preroško poklicanost z viteško-vojaškim značajem, daritveno (duhovniško) poslanstvo z dobrodelnim služenjem, vladarsko poslanstvo pa s svojo suvereno naravo, ki funkcionalno podpira uresničevanje naših redovnih karizem.« S slikovito prispodobo vinske trte je predstavil več »razredov« oz. stopenj viteštva: »vitezi pravičnosti profesi (redovniki v kanoničnem smislu) so steblo trte, ki je cepljena na koreninah – Kristusu, mladike so drugi vitezi, dame in prostovoljci, na katerih rastejo plodovi kot so dobra dela ter služenje Cerkvi in svetemu očetu; vsi skupaj živijo edinstveno poklicanost k uresničevanju karizme Zaščita vere in pomoč ubogim.« Njihov cilj je »razglašati Božjo slavo s posvečevanjem naših članov v službi Cerkvi, svetemu očetu ter pomoči potrebnim in trpečim.«

Naj nas ne bo strah

V pridigi je nuncij Juliusz Janusz spregovoril o sv. Janezu Krstniku, ki je razumel svoje mesto na zemlji in je zato zgled vsem kristjanom.

»Izbrani smo bili, da bi bili božji otroci in kot Janez Krstnik smo bili poslani, da oznanjamo evangelij odrešenja, ki nam ga je prinesel Jezus Kristus. Gre za poslanstvo, ki izgleda, da je danes obsojeno na neuspeh, vendar naj vas ne bo strah.«

Člane SD SMVR in Malteške pomoči Slovenije je dejal: »Vam, članom Malteškega viteškega reda, ne pripada toliko to, da oznanjate evangelij ljubezni, pač pa, da konkretno pričujete, udejanjate ljubezen.«

SMVR ima pomembno vlogo v svetu in tudi v Sloveniji

Maši je sledilo srečanje v Grand hotelu Union, kjer je veleposlanik SMVR v Sloveniji knez Mariano Hugo von Windisch-Graetz predstavil poslanstvo in delovanje reda, posebej v Sloveniji. Slovenskim članom s predsednikom Šterom na čelu in prostovoljcem Malteške pomoči Slovenije se je zahvalil za opravljene naloge in dela, zaradi česar smemo reči, da ima red pomembno vlogo in s tem prihodnost v svetu in tudi v Sloveniji.

V eni izmed prihodnjih številk Družine si boste lahko prebrali pogovor z visokim predstavnikom malteškega reda Fra' Nicolo di Custozo de Cattanijem.

Foto: Jože Pavlič

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh