Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporazum za nov začetek

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 03. 03. 2015 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sporazum za nov začetek

Sporazum za nov začetek

Nadškofija Maribor je s pomočjo graške krajevne Cerkve in ob soglasju Svetega sedeža dosegla dogovor z upniki.

Po zlomu mariborskega cerkvenega gospodarstva so (s)tekla dolgotrajna pogajanja, v katerih je morala tudi Nadškofija Maribor z upniki doreči številne podrobnosti o višini lastnega dolga, višini, načinu in času izplačila teh obveznosti, naravi patronatskih izjav, ki jih je dajala za posojila povezanih gospodarskih družb (npr. Gospodarstvo Rast), in še čem.

Da se pogajanja bližajo (uspešnemu) koncu, je bilo mogoče sklepati že ob koncu minulega leta, ko so pristojni v Mariboru tudi za Družino potrdili, da je postopek pogajanj in dogovarjanj o reguliranju medsebojnih dolžniško-upniških razmerij med Nadškofijo Maribor in vsemi njenimi upniki v sklepni fazi, vendar tisti čas še ni bil zaključen, saj »morajo biti izvedeni še nekateri koraki«. Pristojni so takrat tudi napovedali, da bodo javnost obvestili, ko bodo prišli do želene rešitve.

Ta trenutek je očitno napočil, o čemer pričata izjavi, ki sta jih danes sočasno objavili mariborska nadškofija in graška škofija. V nadaljevanju ju objavljamo v celoti, v naslednji številki Družine pa tudi dodatna pojasnila, ki nam jih je v pogovoru posredoval ravnatelj gospodarske uprave v Nadškofiji Maribor p. Lojze Cvikl.




Dogovor z upniki

Izjava Nadškofije Maribor ob sklenitvi sporazuma z upniki

S to izjavo obveščamo javnost, da je Nadškofija Maribor po dolgotrajnih pogajanjih in dogovarjanjih, ki so potekala z zavestjo, da je dogovor najugodnejša rešitev za vse deležnike, s svojimi institucionalnimi in neinstitucionalnimi upniki sklenila sporazum, s katerim so podpisniki uredili medsebojna dolžniško-upniška razmerja. Sklenitev sporazuma, h kateremu je podal soglasje tudi Sveti sedež in ki se nanaša zgolj na obveznosti Nadškofije Maribor, predstavlja, glede na nastalo finančno situacijo Nadškofije Maribor, dober kompromis. Za poplačilo svojih dolgov namenja Nadškofija Maribor praktično vse svoje premoženje. Višina končnega poplačila velike večine upnikov bo tako odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja, pri čemer pa bo postopek unovčevanja potekal daljše časovno obdobje.

Sklenitev sporazuma predstavlja za Nadškofijo Maribor končanje enega izmed težjih obdobij v njenem obstoju, hkrati pa pomeni nov začetek v izpolnjevanju osnovnega poslanstva Cerkve, ki se uresničuje na področjih oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti. Zadnja leta je bilo namreč izvajanje pastoralne dejavnosti v Nadškofiji Maribor, zaradi napornega iskanja rešitve finančne situacije in s tem negotove prihodnosti, mnogokrat oteženo. Upamo, da bo v prihodnje, kljub zelo omejenim finančnim virom, mogoče učinkoviteje načrtovati in uresničevati pastoralno dejavnost, k čemer bo zagotovo pripomoglo tudi imenovanje novega pastirja.

Velika zahvala gre bankam upnicam ter vsem ostalim upnikom za aktivno in konstruktivno sodelovanje ter pripravljenost, da skupaj najdemo rešitev, ki je v dani situaciji optimalna za vse strani. Iskreno se zahvaljujemo tudi Škofiji Graz-Seckau za njeno strokovno pomoč in svetovanje v postopku pogajanj.

Veseli smo, da je prišlo do sklenitve sporazuma, pri čemer pa bo v postopku njegovega izvajanja potrebno narediti še kar nekaj korakov. Ob vsem tem pa zaupamo v Božjo pomoč ter v solidarnost in dobroto ljudi, h katerim smo poslani.




Prestrukturiranje Nadškofije Maribor

Izjava graško-sekovske škofije

Na željo takratnega nadškofa Nadškofije Maribor spremlja Škofija Graz-Seckau od leta 2012 posvetovalno v delovni skupini gospodarsko sanacijo in prestrukturiranje. Škofijo veseli končni sporazum sosednje škofije z upniki. Sklenjena pogodba o prestrukturiranju predvideva prodajo celotnega nepremičnega premoženja nadškofije in poplačilo upnikov iz celotnega izkupička.

Dogovor bo ob uspešni izvedbi v naslednjih petih letih za Nadškofijo Maribor ustvaril osnovo, da bo zagotovljeno pastoralno delo in omogočen stabilen gospodarski novi začetek.

S podpisom sporazuma o prestrukturiranju je delovna skupina Škofije Graz-Seckau zaključila svoje delo na področju svetovanja mariborski nadškofiji. Podpora pri obvladovanju težke gospodarske situacije je bila tudi rezultat dobrega sosedskega sodelovanja in raznolikih prijateljskih stikov v zadnjih desetletjih.

19. septembra 2014 je bila ustanovljena ustanova »Slomsek-Stiftung«. Ustanovitelji so Nadškofija Salzburg, Škofija Gurk in Škofija Graz-Seckau. Ustanovitelji so ustanovi zagotovili kapital v višini okrog 2 milijona evrov. Cilj te ustanove je z nakupom centralnih cerkvenih zgradb zagotoviti nadaljevanje pastoralnega dela v Nadškofiji Maribor. V okviru te naloge je ustanova konec leta 2014 podala ponudbo za nakup škofijskega sedeža v Mariboru.

Fotografije: arhiv Družine (O.N.)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh