Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spoznajte Svet čebel

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 20. 05. 2019 / 09:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2019 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spoznajte Svet čebel

Spoznajte Svet čebel

Danes, 20. maja, praznujemo drugi svetovni dan čebel, ki je nastal na pobudo slovenskih čebelarjev.

Danes, 20. maja, praznujemo drugi svetovni dan čebel, ki je nastal na pobudo slovenskih čebelarjev. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Čebelarji opozarjajo, da so čebele so vse bolj ogrožene in da brez pomoči človeka niso sposobne preživeti. Od opraševanja je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane, čebelji pridelki in izdelki so bogat vir hranil, čebele povečujejo kmetijsko pridelavo, ohranjajo biotsko raznovrstnost in so pomemben vir prihodka za kmete.

Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič smo ga zaznamovali lani.

»Na svetu bi težko našli deželo, ki je tako tesno povezana s čebelarstvom, kot je ravno Slovenija,« piše Ivan Esenko v knjigi Svet čebel.

»Ob tem, da je zaznamovana z blestečimi imeni iz čebelarskega sveta, da se ponaša s kranjsko čebelo in skoraj vsako vas krasi vsaj en čebelnjak, to sploh ni nič nenavadnega. Malodane skoraj vsak Slovenec se lahko pohvali z vsaj enim čebelarjem v svojem sorodstvu. V Sloveniji je okoli 10.000 čebelarjev, kar je za dvomilijonski narod število, ki nas postavlja v sam svetovni vrh.«

Fotografija je iz knjige Svet čebel

O čebelah in čebelarjih

Iz knjige Ivana Esenka Svet čebel smo izbrskali nekaj zanimivosti o tej majhni, a pomembni marljivi živalci in čebelarjih.

Poklic čebelarja ni vezan na spol, starost, formalno izobrazbo ali položaj na družbeni lestvici, temveč samo na ljubezen do čebel.

Čebela ni domača in tudi ne udomačena žival. Sposobna je živeti sama brez vsake človekove pomoči oziroma vmešavanja v njeno življenje.

Pri čebelah ne poznamo pasem, temveč so zastopane v rasah.

Čebele umrejo, ne poginejo.

Čebele ogrožajo bolezen varoza podnebne spremembe in onesnaževanje, vse to je povzročil človek in človek jim moram pomagati.

Težave z onesnaževanjem okolja pa so imeli čebelarji tudi v preteklosti. V prvih desetletjih 20. stoletja je potekal v Litiji takrat zelo odmeven spor med čebelarji in topilnico svinca, imenovan »čebelarska pravda«.

Mala čebelarstva zahtevajo od čebelarja manj časa, zato so primerna za širši krog zaposlenih ljudi, ki bi z večjim številom panjev težko čebelarili.

V Ljubljani imamo tudi Čebelarsko ulico.

Čaroben dan v Svetu čebel



Uredništvo tednika Družina in založbe vabi, da z nami preživite Čarobni dan, ki bo v nedeljo, 2. junija, v parku Tivoli v Ljubljani.

Ob 15. uri bo na Družinini stojnici poučna delavnica za otroke in odrasle z naslovom Kaj lahko storimo, da ohranimo čebele?, ki nas bo popeljala v Svet čebel. Z vami bomo delili preproste uporabne nasvete, ki jih lahko upošteva vsak izmed nas, da bomo na svetu ohranili čim več čebel.

Vse do konca maja vam ob nakupu podarjamo 25% popust na monografijo Svet čebel, ki je ob prvem svetovnem dnevu čebel izšla pri založbi Družina.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh