Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stvarstvo slikarja Reinholda Pratschnerja

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 10. 2017 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stvarstvo slikarja Reinholda Pratschnerja

Stvarstvo slikarja Reinholda Pratschnerja

V torek, 17. oktobra, je bilo v Galeriji Družina v Ljubljani odprtje razstave slikarja Reinholda Pratschnerja Stvarstvo.

V torek, 17. oktobra, je bilo v Galeriji Družina v Ljubljani odprtje razstave akademskega slikarja Reinholda Pratschnerja za naslovom Stvarstvo.

Slikarja in njegovo delo je predstavila pobudnica razstave Nataša Stergar, ki je ob tem spomnila tudi na druge avstrijske umetnike, ki so razstavljali v Ljubljani, tudi Galeriji Družina, kar ustvarja temelje za sodelovanje med slovensko in avstrijsko državo.



Reinhold Pratschner, sicer mož avstrijske veleposlanice v Sloveniji Sigrid Berka, je svoj umetniški izraz izostril v Parizu in Innsbrucku, kjer je študiral arhitekturo in gradbeništvo. Z ženo sta se zaradi narave dela pogosto selila v Bolgariji je Pratschner predaval na fakulteti za gradbeništvo in arhitekturo, razstavljal je tudi v Srbiji in Ukrajini, v Milanu pa se je v njem prebudila kiparska ustvarjalnost.



Slike, risbe in skulptura

V Galeriji Družina se predstavlja z izborom 20 slik, 12 risb eno barvno grafiko in impozantno skulpturo. Njegovo delo je povezano z arhitekturo, saj umetnik kaže močan čut za prostor. Značilne so močne barve (prevladujejo črna, rdeča, oker, rumena in zelena), velika platnost, ekspresivnost. Kdor se od slik dovolj oddalji, zagleda figure. Slikam dodaja žico, zato delujejo krhko. Skulptura je lahko kletka ali čoln (sinonim za človeško tragiko), ribiško mrežo ali kot zapredek, iz katerega se rodi življenje. Večinoma črno-bele risbe tematizirajo akt.



Razstavo je odprla Damjana Pečnik, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo, ki je spregovorila o tirolskih umetnikih, od koder prihaja Reinhold Pratschner.

Glasbeni program sta oblikovala mlada talenta Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava.

Razstava bo na ogled do 10. novembra 2017.



Foto: Tatjana Splichal

Video odprtja razstave:





Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh