Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svete maše na daljavo

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 12. 03. 2020 / 11:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svete maše na daljavo

Svete maše na daljavo

Seznam možnosti udeležbe pri sv. maši na daljavo v času epidemije koronavirusa in izrednih ukrepov.

V izogib širjenja novega koronavirusa in za ohranjanje zdravja prebivalstva so slovenski škofje odločili, da so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja.


Sv. maše na spletu že predvajajo nekatere župnije, denimo župnija Koseze. Foto: zajem zaslona


Svete maše na daljavo

Pri sveti maši lahko v tem izrednem času sodelujemo na daljavo. Možnosti je veliko:


Župnik župnije Veliki Gaber Janez Jeromen vsak dan na svojem facebook profilu v živo moli hvalnice in večernice ob 7. oz. 19. uri. Molitev hvalnic vsak dan ob 7. uri in molitev večernic vsak dan ob 18.15 uri, razen v nedeljo ob 19.30 uri lahko spremljate tudi na facebook strani Bratov kapucinov. Župnik župnije Grosuplje Janez Šket pa dnevno molitev ob 12. uri.

Novo: Od petka, 27. marca, do konca epidemije novega koronavirusa bo tudi družba T-2 – v želji, da bi dostop do ogleda sv. maše omogočila čim širšemu krogu vernikov – v svoji programski shemi vsak dan prenašala sveto mašo iz župnijske cerkve v Srednji vasi v Bohinju, ki jo bo daroval tamkajšnji župnik Martin Golob. Neposredni prenos bo vsak dan od ponedeljka do sobote ob 19. uri, ob nedeljah pa ob 10. uri na programu T-2 Info HD, ki je na 13, mestu v programski shemi T-2.

Vzpostavila se je tudi veriga za vsakodnevno molitev križevega pota ob 15. uri v živo preko facebooka. Informacijam lahko sledite tukaj.

Pomoč starejšim

Pri tem smo povabljeni, da starejšim, ki sami z novim tehnologijami ne znajo toliko postopati, pomagamo in omogočimo, da bodo tudi oni lahko na daljavo sodelovali pri bogoslužjih.

Sv. maše na spletu že predvajajo tudi nekatere druge župnije. Seznam sproti dopolnjujemo in vas vabimo, da nam informacije o spletnih prenosih svetih maš posredujete na ana.rupar@druzina.si.


Mašna besedila z Božjo besedo za vsak dan lahko prebirate tudi v reviji Magnificat. Foto: Tatjana Splichal

Dnevna Božja beseda

Ko ne moremo prisostvovati pri sveti maši evharistično lahko živimo tudi s prebiranjem in premišljevanjem dnevne Božje besede, ki jo lahko najdemo na spletu ali pa si na svoj mobilni telefon naložimo aplikacijo Sveto pismo.

Mašna besedila z Božjo besedo za vsak dan lahko prebirate tudi v molitveno-bogoslužni reviji Magnificat, ki je lahko z vami tudi z jutranjo in večerno molitvijo, vsakodnevno meditacijo in življenjepisom svetnika.

Ko ne moremo prejeti obhajila

Kadar nismo osebno prisotni pri sveti maši in ne moremo prejeti obhajila, lahko uporabimo duhovno obhajilo. To je mogočna molitev, ki jo preredko uporabljamo. Duhovno obhajilo je lahko različno, sv. Janez Marija VIanney je nekoč rekel: »Ko ne moremo iti v cerkev, se obrnimo k tabernaklju. Noben zid nas ne more ločiti od dobrega Boga.«

Kako lahko živimo evharistično, tudi takrat ko osebno ne moremo biti pri maši, najdete tudi v članku Aleteie.si z naslovom Si želite iti vsak dan k maši, pa preprosto ne morete?

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh