Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče odobril uradna romanja v Medžugorje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 05. 2019 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2019 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče odobril uradna romanja v Medžugorje

Sveti oče odobril uradna romanja v Medžugorje

»Zaradi obilnih sadov milosti, ki tu izvirajo«; to še ni uradna potrditev Marijinih prikazovanj.

Papež Frančišek je odredil, da je v prihodnje dovoljeno organizirati uradna romanja v Medžugorje, so včeraj sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Ob tem je treba poudariti, da odobritev romanj ne pomeni tudi uradne potrditve Marijinih prikazovanj, o katerih poročajo iz priljubljenega Marijinega romarskega središča. Število videnj šestih medžugorskih vidcev se je doslej povečalo na preko 42.000, Medžugorje pa vsako leto pritegne več milijonov romarjev z vsega sveta. Papeževo odločitev je v medžugorski župnijski cerkvi med včerajšnjim bogoslužjem zbranim romarjem oznanil apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini, Luigi Pezzuto.

Vatikan poudarja, da romanja ne smejo »ustvarjati zmede ali dvoumnosti z vidika cerkvenega nauka«. To velja tudi »za duhovnike kakršnega koli reda ali stopnje, ki nameravajo romati v Medžugorje in tam obhajati bogoslužje«. Spodbuda za papeževo odločitev je pastoralne narave »zaradi velikega pritoka oseb, ki prihajajo v Medžugorje, in zaradi obilnih sadov milosti, ki iz tega izvirajo«.

Apostolski vizitator za Medžugorje, nadškof Henryk Hoser, bo imel zaradi tega na razpolago več možnosti pri vzpostavljanju stikov z duhovniki in romarskimi agencijami, pooblaščenimi za organiziranje romanj v Medžugorje, pri nudenju informacij in navodil za rodovitno vodenje teh romanj.

Glede pristnosti Marijinih prikazovanj Vatikan doslej še ni sprejel dokončne odločitve. Papež Frančišek se po lastnih izjavah nagiba k temu, da bi priznal prva prikazovanja. Zadnja odločitev glede romanj je v skladu s pričakovanji opazovalcev, da bo sveti oče neodvisno od teološke ocene domnevnih čudežev poiskal pot, da bo lahko na pozitiven način spremljal romanja v ta kraj.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan / Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh