Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turški predsednik prihaja v Vatikan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 01. 2018 / 12:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turški predsednik prihaja v Vatikan

Recep Tayyip Erdogan se bo 5. februarja srečal s papežem Frančiškom.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se bo 5. februarja v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. Zasebno srečanje je, kot običajno, predvideno v knjižnici Apostolske palače, so danes sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža.



Erdogan je decembra v telefonskem pogovoru s svetim očetom izrazil svojo zaskrbljenost nad izraelsko politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Po navedbah vladi naklonjenega turškega časnika Sabah sta sogovornika izmenjala nekaj besed o ohranitvi posebnega statusa mesta Jeruzalem. Ta je ključ do stabilnosti na tem območju, zato si ne bi smeli privoščiti kakršnih koli napačnih korakov, je Sabah navedel vire iz predsednikovega urada. Vatikanska tiskovna predstavnica je potrdila, da je do telefonskega pogovora prišlo na pobudo predsednika Erdogana, vsebine pogovora pa ni komentirala.

Erdogan je Frančiška v Ankari sprejel med njegovim obiskom v Turčiji leta 2014, tokrat pa se bosta prvič srečala v Vatikanu. Sveti sedež in Turčija sta v času pontifikata papeža Janeza XXIII. (1958-1963) diplomatske odnose vzpostavila leta 1960. Leta 2015 je prišlo do »ohladitve« odnosov, ko je papež Frančišek med bogoslužjem v Vatikanu pokol Armencev med leti 1915 in 1917 označil kot genocid. Ankara je takrat začasno odpoklicala svojega veleposlanika pri Svetem sedežu. Položaj se je kasneje umiril in leta 2016 se je turški veleposlanik Mehmet Pacaci vrnil v Vatikan.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh