Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je kardinal Capovilla

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 05. 2016 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je kardinal Capovilla

Umrl je kardinal Capovilla

Loris Capovilla je bil s 100 leti najstarejši član kardinalskega zbora.

V 101. letu življenja je včeraj, na praznik sv. Rešnjega telesa in krvi, umrl italijanski kardinal Loris Francesco Capovilla, najstarejši član kardinalskega zbora in tajnik »koncilskega« papeža Janeza XXIII.



Kardinal Capovilla je svojo življenjsko pot sklenil v Bergamu, kjer je bival v nekdanji hiši Angela Roncallija, Janeza XXIII., ki je kot beneški patriarh Capovillo leta 1953 imenoval za svojega osebnega tajnika. Loris Capovilla, rojen 14. oktobra 1915 v Pontelongu pri Padovi, je imel takrat za seboj že pisano življenjsko pot: bil je duhovnik v zaporu za mladoletne, katehet, glavni urednik cerkvenega časnika in ceremonjer pri sv. Marku v Benetkah. Med vojno je leta 1940 v duhovnika posvečeni Capovilla služil pri italijanskih zračnih silah.

Natančno takšnega človeka je za tajnika iskal beneški patriarh: prizemljenega in svetovljana, spretnega in neuklonljivega. Capovilla je postal Roncallijeva desna roka, Roncalli pa je bil kasneje izvoljen za papeža. Capovilla je tako postal ena najbližjih prič dogajanju med drugim vatikanskim koncilom. Ko je leta 1963, sredi koncilskega dogajanja, Janez XXIII. umrl, je njegov naslednik Pavel VI. Capovilli zaupal pomemben položaj svetovalca, saj je bil Capovilla seznanjen z vsemi načrti pokojnega papeža.

Njegovo življenjsko poslanstvo je bilo nadaljevati delo Janeza XXIII., pri tem pa je vztrajal tudi kasneje, ko je bil leta 1967 imenovan za škofa v Chietiju, štiri leta kasneje pa za vodjo Marijinega romarskega središča v Loretu, kjer je deloval vse do upokojitve konec leta 1988. Po upokojitvi se je preselil v rojstni kraj Janeza XXIII.

Še v visoki starosti je bil Capovilla zaželjena priča, kadar je bilo govora o drugem vatikanskem koncilu (1962-1965) ali o Roncallijevem pontifikatu. Februarja 2014, dva meseca pred kanonizacijo koncilskega papeža Janeza XXIII., je papež Frančišek Capovilli podelil kardinalski naziv. Iz zdravstvenih razlogov tedaj 98-letni Capovilla ni mogel odpotovati v Rim, da bi sprejel kardinalsko čast, Frančišek pa je s svojo odločitvijo takrat dal znamenje, da je po njegovem mnenju nasvet človeka, kakršen je bil Capovilla, v Cerkvi še vedno zelo potreben.

Capovilla je Frančišku vrnil kompliment, ko je argentinskega papeža imenoval »sorodno dušo« pokojnega Janeza XXIII.: konkretnost, s kakršno se je Frančišek lotil svojega pontifikata, pristopanje k preprostim, ubogim, ljudem na obrobju, njegov prisrčni nastop – »vse to me spominja na spotanost papeža Janeza«, je takrat dejal Capovilla.

Bergamskemu škofu, vsej škofijski skupnosti, sestram, ki so skrbele za pokojnega kardinala, svojcem in prijateljem je sožalje izrazil tudi papež Frančišek. »Z naklonjenostjo se spominjam tega dragega brata, ki je v svojem dolgem in rodovitnem življenju z veseljem pričeval o evangeliju ter krotko služil Cerkvi, najprej v beneški škofiji, zatem pa s skrbno naklonjenostjo ob svetem papežu Janezu XXIII.,« je zapisal papež v sožalnem telegramu in poudaril, da je bil »goreč varuh in verodostojen interpret spomina« na Janeza XXIII. Kardinal Capovilla je bil pri svojem škofijskem poslanstvu, predvsem v Chietiju in Loretu, vedno pastir, ki je bil v celoti predan dobremu duhovnikov in vseh vernikov, v »znamenju trdne zvestobe kompasu drugega vatikanskega koncila«, je poudaril papež Frančišek.

S Capovillovo smrtjo je število članov kardinalskega zbora 213, med njimi jih je 114 mlajših od 80 let in se smejo udeležiti konklava. Najstarejši kardinal je poslej 97-letni Kolumbijec Jose de Jesus Pimiento Rodriguez, rojen 18. februarja 1919.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh