Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Slovenijo prihaja nemški predsednik Gauck

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 11. 2014 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Slovenijo prihaja nemški predsednik Gauck

V Slovenijo prihaja nemški predsednik Gauck

Evangeličanski duhovnik je od nekdaj veljal za gorečega borca proti komunizmu.

Danes in jutri v Slovenijo na uradni obisk prihaja predsednik Zvezne republike Nemčije Joachim Gauck. Gre za prvi obisk nemškega predsednika v naši državi v zadnjih dvanajstih letih, poudaril pa naj bi tesne vezi med državama ter okrepil politično in gospodarsko sodelovanje. Osrednja tema obiska naj bi bilo sodelovanje na znanstveno-tehnološkem področju.



Gauck naj bi s svojim obiskom spodbudil predsednika slovenske vlade Mira Cerarja k nadaljevanju procesa vladnih reform in vlado okrepil v njenih prizadevanjih za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi, nemška politika pa Slovenijo kot nekdanjo jugoslovansko republiko vidi tudi kot most med Evropsko zvezo in državami na zahodnem Balkanu.

Nemškega predsednika bo danes v Ljubljani z vsemi vojaškimi častmi sprejel predsednik republike Borut Pahor, na programu pa so še pogovori z vlado, s predstavniki gospodarstva in sindikatov. Jutri naj bi Gauck obiskal izobraževalni poklicni center v Novi Gorici in podjetje Pipistrel, kjer izdelujejo ultra lahka letala, ustavil pa se bo tudi v kostanjeviškem samostanu, kjer si bo ogledal dragocene inkunabule in Bourbonsko grobnico.

Joachim Gauck je na predsedniškem položaju od leta 2012, tako kot zvezna kanclerka Merklova pa tudi on prihaja iz Vzhodne Nemčije. Gauck je študiral teologijo in postal evangeličanski duhovnik, zaradi žalostne očetove usode – tedanje vzhodnonemške komunistične oblasti so ga zaradi lažne obtožbe poslale v gulag, od koder se je vrnil povsem uničen – pa je postal goreč borec proti komunizmu. Med drugim je sodeloval v protestih, ki so privedli do padca berlinskega zidu, med leti 1990 in 2000 pa je v združeni Nemčiji opravljal delo zveznega pooblaščenca za Stasijeve arhive.

Bil je tudi sopobudnik Praške deklaracije o evropski zavesti in komunizmu iz leta 2008 ter Deklaracije o komunističnih zločinih iz leta 2010, na podlagi katerih so leta 2011 v Pragi ustanovili Platformo evropskega spomina in vesti – v njej redno sodeluje tudi slovenski Študijski center za narodno spravo.

Vir: www.bundespraesident.de / www.europeonline-magazine.eu / www.siol.net
Foto: www.bundespraesident.de

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh