Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanskih vrtovih poletni tabori za otroke

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 06. 2020 / 12:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2020 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanskih vrtovih poletni tabori za otroke

V načrtu otroška olimpijada na papeškem helidromu in ustvarjalne delavnice v dvorani za avdience.

Foto: splet

Vatikan kljub epidemiji koronavirusa odpira svoje vrtove za počitniški tabor. V letošnjem juliju se bodo lahko otroci in mladostniki lahko zabavali na zelenicah okoli nekdanjega samostana Mater Ecclesiae, kjer po umiku s položaja prebiva upokojeni papež Benedikt XVI. Udeleženci poletnega tabora se bodo ukvarjali z različnimi ustvarjalnimi in športnimi dejavnostmi, med drugim s plavanjem in skakanjem na trampolinih. Pobuda »Estate Ragazzi in Vaticano« je namenjena otrokom vatikanskih uslužbencev.

Povabilo Vatikanske države je datirano 12. marca, pristojni pa računajo, da bo v naslednjem mesecu koronakriza že zaključena. Tudi v Italiji bo letos mogoče organizirano poletno druženje otrok in mladostnikov, vendar ob upoštevanju izjemno strogih varnostnih ukrepov proti okužbam. Ministrstvo za družino je v ta namen 16. maja objavilo navodila, ki naj bi jih upoštevali prireditelji in udeleženci tovrstnih druženj. Vatikan sicer ni obvezan upoštevati italijanske zakonodaje.

Vatikanski poletni program je namenjen okoli 150 mladim udeležencem v treh starostnih skupinah med 5 in 14 let. Za celodnevno oskrbo in ponudbo animacije bodo poskrbeli člani salezijanskega reda, ki so posebej izurjeni za mladinsko pastoralo in delo z mladimi. V načrtu so ekipne igre in otroška olimpijada na papeškem helidromu ter ustvarjalne delavnice v dvorani za avdience, vodeni pohodi in poučne igre v Vatikanskih vrtovih ter dejavnosti v vatikanskih športnih objektih.

Tudi v preteklosti je vatikanski governatorat nudil poletno oskrbo otrok za zaposlene, vendar doslej vedno na območju in v ustanovah zunaj Vatikanske države. Zaradi koronakrize so prostori v Vatikanu, kot je dvorana za avdience ali Vatikanski muzeji, trenutno občutno manj obremenjeni.

Število otrok laiških sodelavcev Svetega sedeža in Vatikanske države se verjetno giblje pri več sto; eden izmed staršev je izjavil, da je misel na poletni tabor v Vatikanskih vrtovih »privlačna tudi za odrasle«. (Poletni tabor v Vatikanu: www.estateragazzivaticano.it)

Nalaganje
Nazaj na vrh