Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vabljeni k maši na god sv. Hieronima!

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 28. 09. 2016 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vabljeni k maši na god sv. Hieronima!

Vabljeni k maši na god sv. Hieronima!

Sv. Hieronim je najbolj znan po prevodu Svetega pisma v latinščino.

Patristični inštitut TEOF Victorinianum ob godu sv. Hieronima pripravlja slovesno bogoslužje, med katerim bo v latinščini maševal predstojnik inštituta fr. Miran Špelič OFM. Sveta maša bo v petek, 30. septembra, ob 17. uri v arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče na Erjavčevi 18 v Ljubljani.

Kot je v vabilu k bogoslužju zapisal br. Miran, je Evzebij Sofronij Hieronim, rojen okoli leta 345, eden od štirih velikih zahodnih cerkvenih očetov, najbolje pa ga poznamo po prevodu Svetega pisma v latinščino. Hieronim je bil z zgodnjekrščansko skupnostjo v rimski Emoni tesno povezan. Ohranili sta se dve pismi, ki ju je pisal v Emono v letih 376/377: eno skupini emonskih devic, ad virgines Haemonenses, drugo menihu Antoniju, ad Antonium monachum.

Pismi sta očitno del dlje trajajoče korespondence z živahno skupnostjo prvih kristjanov v Emoni. Na podlagi obeh lahko domnevamo, da je v Emoni ali njeni bližini deloval moški samostan. Glede obstoja ženskega samostana dokaz ni enoznačen, saj izraz virgines Haemonenses ne pomeni nujno redovnic, ampak skupino zaobljubljeno vzdržnih žena.

Prvo poročilo, da je bila Emona tudi škofijski sedež, je iz leta 381, torej le nekaj let po obeh ohranjenih Hieronimovih pismih.

Hieronim je umrl 30. septembra, najverjetneje leta 420, in na ta dan po cerkvenem koledarju obhajamo njegov god.



Sveto mašo v emonski krstilnici je prvič po 1.500 letih na praznik sv. Hieronima br. Miran Špelič daroval že lansko leto.

Foto: arhiv Družina

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh