Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski kliniki uspela zahtevna operacija

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 07. 2020 / 09:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2020 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski kliniki uspela zahtevna operacija

Na Bambino Gesu so uspešno ločili siamski dvojčici iz Srednjeafriške republike.

Foto: Vatican Media

Papeški otroški kliniki Bambino Gesu v Rimu je uspel izreden poseg: uspešno so ločili siamski dvojčici, ki sta bili zraščeni z glavama. Kirurški poseg je bil rezultat več kot enoletnih raziskav, nanj pa so se pripravljali v več fazah, je sporočila predsednica omenjene klinike Mariella Enoc.

Deklici, ki sta v Rim pripotovali iz Srednjeafriške republike, sta imeli eno najredkejših in najbolj zapletenih oblik zraščenosti lobanj in možganov, ki je sploh mogoča pri siamskih dvojčkih. Po besedah Marielle Enoc gre najverjetneje za edinstveni primer na svetu, pojasnila pa je tudi, da je zdravstveno stanje dvojčic po operaciji zelo dobro.

Ob takšnem uspehu se zdi vsak komentar povsem nepotreben, saj prevladajo čustva, je dodala Enocova. Poseg predstavlja tudi mejnik v zgodovini medicine, saj je bila omenjena operacija ne le prva v Italiji, temveč verjetno tudi na svetu.

Siamski dvojčici sta pred nekaj tedni z materjo iz Srednjeafriške republike pripotovali v Rim, kjer so ju v bolnišnici pripravljali na operacijo. Svoj drugi rojstni dan bosta lahko obhajali na prav poseben način: ločeni, pa vendar povezani kot še nikoli.

Zadovoljstvo zdravnikov

Na tiskovni konferenci je bilo čutiti zadoščenje zdravnikov na kliniki Bambino Gesu. Predsednica bolnišnice je spomnila na svoje prvo srečanje z dvojčicama v srednjeafriški prestolnici Bangui, ko sta bili stari le nekaj dni. »Zdravniki niso imeli veliko upanja, danes pa so lahko rešili njuno življenje,« je Enocova dejala v pogovoru za spletni portal Vatican News.

Na tiskovni konferenci je bila navzoča tudi mati deklic, ki se je v sporočilu za javnost zahvalila predvsem zdravnikom, ki so njenima hčerkama omogočili normalno življenje. »Zdaj bosta lahko tekli, se smejali in hodili v šolo. Sama nisem imela možnosti študija, upam, da bo zanju to mogoče, morda bosta postali zdravnici in bosta reševali življenja. Posebno zahvalo izrekam tudi papežu Frančišku, za vse, kar je storil in še počne za otroke v Banguiju. Eno samo željo še imam: da bi sveti oče krstil moji hčerki.«


Foto: Vatican Media


Foto: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh