Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velika noč letos za vse kristjane ob istem času

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 04. 2014 / 20:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velika noč letos za vse kristjane ob istem času

Velika noč letos za vse kristjane ob istem času

Poenotenje s premikom datuma praznovanja zagovarjajo predvsem v Sveti deželi.

Jutrišnji 20. april bo velikonočni praznik posebne vrste: kljub različnemu izračunavanju datumov namreč vseh 2,3 milijarde katoliških, evangeličanskih in pravoslavnih kristjanov svoj največji praznik obhaja na isti dan.

To se ne zgodi prav pogosto. Od 16. stoletja dalje vzhodne in zahodne krščanske Cerkve pri izračunavanju datumov praznovanj upoštevajo različne koledarje: pravoslavne, vzhodnokrščanske in bizantinske Cerkve se ravnajo po julijanskem, katoliške in evangeličanske pa po reformiranem gregorjanskem koledarju. Časovna razlika v obhajanju velikonočnih praznikov je zato lahko tudi pet tednov.


Že več stoletij je določanje datuma praznovanja velike noči jabolko spora v krščanstvu. V katoliških in evangeličanskih Cerkvah se velika noč obhaja na prvo nedeljo po pomladanski polni luni.

Kot začetek pomladi se ob tem upošteva 21. marec; najzgodnejši datum obhajanja velike noči je zato lahko 22. marec, najkasnejši pa 25. april. V primerjavi z gregorjanskim koledarjem pa je 21. marec v julijanskem koledarju 13 dni kasneje; zato se pravoslavno obhajanje velike noči včasih premakne za celotno lunino meno.

V okoli 1.500 letih, med leti 1583 in 3000, naj bi veliko noč skupaj obhajali 271-krat, kot so izračunali za številke navdušeni astronomi – od tega 26-krat v 20. in 31-krat v 21. stoletju. Za številne kristjane je takšno koledarsko naključje pogosto zelo simbolično. Poenotenje datuma obhajanja velike noči bi lahko pomenilo znamenje za približevanje vseh Cerkva, je menil papež Janez Pavel II.

Prav pred kratkim je koptski pravoslavni patriarh Tavadros II. izrekel željo po skupnem velikonočnem datumu: »Edinost Cerkve je pravilo, vse ostalo so izjeme«, je dejal med obiskom v Berlinu. Posebno velik pritisk po skupnem obhajanju velikonočnih praznikov je prisoten v Izraelu in Palestini.

»Večina krščanskih družin v Sveti deželi je konfesionalno mešanih«, je pojasnil frančiškanski kustos v Jeruzalemu, p. Pierbattista Pizzaballa. Zato zagovarja predlog, da bi od leta 2013, ko so to storili prvič, veliko noč tam obhajali po pravoslavnem koledarju.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh