Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Venezuela: med begunci vedno več otrok

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 12. 2019 / 13:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2019 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Venezuela: med begunci vedno več otrok

Večina je na poti samih, brez staršev, in so lahek plen prekupčevalcev z ljudmi.

Organizacija za zaščito človekovih pravic »Human Rights Watch« je zagnala alarm: v zadnjih tednih je Venezuelo, ki jo pesti huda gospodarska in politična kriza, zapustilo več sto otrok. Večina je na poti samih, brez staršev, in so lahek plen prekupčevalcev z ljudmi, so predstavniki omenjene organizacije zapisali v sporočilu za javnost. Škof Mario Moronta iz San Cristóbala je jasen: za vse to so krivi venezuelski politiki.

Zgolj na meji z Brazilijo je organizacija »Human Rights Watch« ugotovila, da je 90 % venezuelskih otrok na begu starih med 12 in 13 let. Venezueli bo torej umanjkala cela generacija. Tragično pri tem je, da so na poti sami ali pa z odraslo osebo, s katero niso v sorodu. Mnogi bežijo pred lakoto ali iščejo rešitev za zdravljenje hudih bolezni.

Venezuelski škof Mario Moronta opisuje protislovni položaj: v deželi z največjimi naftnimi zalogami na svetu ljudje v dolgih vrstah čakajo na gorivo. »Glavno odgovornost imajo naši politiki, predvsem trenutna državljanska opozicija,« meni škof in pojasnjuje, da so njeni predstavniki korupcijo povsem spustili z vajeti in s tem tlakovali pot Huga Chaveza na oblast. Chávez in njegovi podporniki, predvsem pa trenutna vlada, korupcije niso odpravili. In to je ena največjih težav v Venezueli.

Ni problema, pravi Maduro

Kljub očitnemu pomanjkanju in človekoljubni krizi režim Nicolasa Madura vztrajno zanika, da imajo v državi »kakršen koli problem«. »Venezuelci se humanitarne stiske zelo zavedajo. Le vlada je ne priznava. To pa zato, ker je prepričana, da bi s tem pokazala svojo šibkost in bi morala umakniti svoje projekte, s tem pa izgubila svoj obraz, ker bi morala za pomoč prositi kapitalizem in imperialiste.«

Mnogi menijo, da je trenutne razmere mogoče rešiti le z vojaškim posredovanjem. Škof v San Cristóbalu, Mario Moronta, meni drugače: »Vojaško posredovanje, ki ga spodbujajo celo nekateri katoličani, bi imelo zalo daljnosežne posledice. To bi znova privedlo do oživitve gverile. In če bi se ameriške sile potem umaknile, kot smo videli v Iraku in drugih državah, bi za seboj pustile polarizirano družbo in državljansko vojno.«

Številni Venezuelci ne bežijo le v sosednje države, nekateri so uspeli priti celo do Evrope. Veliko se jih je ustalilo v Nemčiji, kjer jih po zadnjih podatkih živi okoli 27.000.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh