Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z Arsom in Prvim na Noči v Stari Ljubljani

Za vas piše:
K. C.
Objava: 22. 08. 2016 / 13:07
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Z Arsom in Prvim na Noči v Stari Ljubljani

Če Noči v Stari Ljubljani ne boste obiskali, boste dogajanje lahko spremljali na programu Ars in Prvi.

Če Noči v Stari Ljubljani ne boste mogli obiskati, ju boste v četrtek, 25., in v petek, 26. avgusta, lahko spremljali prek 3. programa Radia Slovenija – Ars in 1. programa Radia Slovenija – Prvi. Program bosta povezovala radijska napovedovalca Lidija Hartman in Aleksander Golja, režiser in koordinator programa Ars + Prvi na Nočeh v Stari Ljubljani pa je Klemen Markovčič.

V četrtek, 25. avgusta, ob 20. uri bo na Novem trgu koncert Big Banda RTV Slovenija s kantavtorjem Janijem Kovačičem. Prisluhnili mu boste lahko v neposrednem prenosu na Prvem oziroma na Arsu.

26. avgusta se bo Noč v Stari Ljubljani začela že popoldne – ob 16.30 bo v Mestnem muzeju koncertirala pianistka Marina Horak, ki bo zaigrala skladbe Jurija Mihevca Pièces Caractèristiques in s poslušalci delila razmisleke o Mihevčevih delih. Jurij Mihevc seje rodil leta 1805 v Ljubljani, ustvarjal pa je v Franciji. Ljubiteljem klasične glasbe ga je predstavila prav Marina Horak. Njegove skladbe je prvič javno igrala lani v koncertnem ciklu Glasbene matice Glasba iz pozabe, pri ZKP RTV Slovenija pa je izšla glasbena izdaja Mihevčevih Karakternih skladb v njeni izvedbi. Tokrat bomo slišali sedem njegovih del, neposredni prenos koncerta bo na Arsu.

Ob 17. uri bo na Novem trgu sledil pogovor o medkulturnem dialogu in mednarodnem razumevanju. To je tema Studia ob 17-ih. O njej se bodo pogovarjali Veronika Brecelj, Tomo Križnar, Anton Peršak in dr. Lenart Škof. Kaj je medkulturni dialog, zakaj je dragocen, zakaj pomemben in kako daleč lahko seže, bomo lahko slišali tudi v neposrednem prenosu na Prvem in na Arsu.



Z medkulturnim dialogom oziroma Dialogom kultur se ob 18. uri selimo v Mestni muzej, kjer bomo prisluhnili violinistki Nadeždi Tokarevi in pianistki Maji Kastratovik, ki bosta izvajali dela ruskega skladatelja Nikolaja Pejka, rusko-poljskega skladatelja Mieczyslawa Weinberga ter sodobnega ruskega violinista in skladatelja Igorja Frolova. Koncert bo hkrati tudi na Arsu.

Pol ure pozneje se bo na Novem trgu odigrala radijska igra, Senekova antična zgodba o Medeji. Širši, javni razmislek o temah, ki jih odpira igra, tokrat obogatenih z zvokom nastajajoče radijske igre in močno korespondenco z današnjim časom Medeja – med antiko in današnjim dnem pripravljata Špela Kravogel in Klemen Markovčič, pogovor z gostjama dr. Svetlano Slapšak in Tatjano Stanič pa bo vodil Marko Rozman. Dialog z radijsko igro bo neposredno prevajan na Arsu.

Ob 19. uri sledi priložnostni Literarni nokturno z lirskimi pesmimi in epsko-lirsko pesmijo z refleksivno in izpovedno vsebino, skupno poimenovano Planetarni človek. Oddajo sestavljajo pesmi Jorgeja Carrere Andradeja, Izeta Sarajlića, Miroslava Košute, Wystana Hugha Audena, Charlesa Baudelaira, Edvarda Kocbeka, Borisa A. Novaka, Kajetana Koviča, Konstantina Kavafisa, Czesława Miłosza, Wisławe Szymborske, Tomaža Šalamuna, Marka Kravosa in Seamusa Heaneyja. Poezijo bosta interpretirala dramska igralca Saša Mihelčič in Matej Puc. Na harmoniki ju bo spremljal Marko Hatlak, ki bo z improvizirano glasbo poletni večer nadaljeval do 20. ure.



Medtem bo v Mestnem muzeju Mihael Kozjek z vodjo založniške dejavnosti pri ZKP RTV Slovenija Mojco Menart in priznano slovensko pianistko Nino Prešiček vodil okroglo mizo z naslovom Umetniške glasbene izdaje na Slovenskem. Pogovor, začne se ob 19.30, bo predvajan na Arsu.

Okrogli mizi sledi koncert baročne glasbe RiCercare. Mojca Gal na violini, Domen Marinčič na violi da gamba in Sam Chapman na teorbi bodo izvajali dela Dietericha Buxtehudeja, Johanna Heinricha Schmelzerja in Antonia Bertalija, prisluhnete jim lahko tudi v neposrednem prenosu na Arsu.

Ob 20.30 bodo na Novem trgu nagradili avtorje najboljših treh kratkih zgodb, zmagovalno zgodbo Avtobus pa tudi z živo interpretacijo dramske igralke Nine Valič. Neposredni prenos bo na Arsu. Nato bo ekipa Radia Ga-Ga uprizorila svojo 1000. izdajo. Nastopili bodo Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Aleksander Pozvek in Marko Cirman v svoji nepredvidljivi in neizprosni drži. Neposredni video prenos si boste lahko ogledali na MMC RTV Slovenija.

Ob 21. uri pa bo v Mestnem muzeju premierno predstavljen radijski portret skladatelja Janeza Matičiča Glasba – vrhunska vrhovna oblast nad mano, ki ga pripravlja Špela Kravogel. 20 minut pred 22. uro pa bo Matičičeva dela ob skladateljevi spremljavi živo izvedla violinistka Nadežda Tokareva.



Vir: RTV Slovenija
Foto: Ivan Merljak

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh