Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začelo se je z zlomljeno stegnenico

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 28. 03. 2020 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2020 / 13:28

Začelo se je z zlomljeno stegnenico

V tem kvadratku na zadnji strani Družine smo že pisali o tem, kaj pravijo modre glave, kako in kdaj je nastala civilizacija.

V tem kvadratku na zadnji strani Družine smo že pisali o tem, kaj pravijo modre glave, kako in kdaj je nastala civilizacija. Navedli smo eno najbolj pogostih mnenj, to je, da za začetek človeške civilizacije lahko štejemo prve grobove. Ko so naši daljni predniki trupla začeli pokopavati in kraj pokopa označevati, se je rodila civilizacija.

Ameriška antropologinja Margaret Mead (umrla 1978, 1979 posthumno odlikovana s predsedniško medaljo svobode) podaja drugačno mnenje: za začetek civilizacije štejemo, ko si je človek zlomil stegnenico in zato ni umrl. V živalskem svetu namreč velja, da zlomljena stegnenica pomeni skoraj gotovo smrt. Ali zaradi lakote, ker žival ne more loviti, ali zaradi tega, ker postane plen drugih živali. Da pa so naši daljni predniki z zlomljeno stegnenico preživeli, je moral nekdo skrbeti zanje. Drugi so jih morali med okrevanjem varovati, nositi na plečih, jim pripravljati hrano. Po Meadovi torej civilizacija nastopi, ko ljudje začnemo redno negovati...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh