Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: vznemirjujoče epidemije rasizma

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 01. 2020 / 12:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2020 / 13:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

ZDA: vznemirjujoče epidemije rasizma

Nadškof Gomez: ZDA so še zelo daleč od sanj Martina Luthra Kinga.

Foto: splet / Wikipedia

Predsednik Škofovske konference ZDA, nadškof Jose Horacio Gomez, meni, da je v ameriški družbi še vedno preveč krivic, ki izvirajo iz rasizma in diskriminacije. Vse preveč mladih Afroameričanov je umorjenih na ulicah mest ali brez razloga odpeljanih v zapor, je losangeleški nadškof kritično ocenil razmere v državi na dan Martina Luthra Kinga (1929-1968), narodni praznik, ki so ga včeraj obhajali v Združenih državah Amerike. »Znova se boleče zavedamo, da smo še zelo daleč od sanj Martina Luthra Kinga za Ameriko, 'ljubljeno deželo', za katero je daroval svoje življenje,« je po navedbah spletnega portala Vatican News dejal nadškof Gomez.

Združene države Amerike so v preteklih letih ubrale »drugo pot«, od tiste, ki jo je predlagal leta 1968 umorjeni borec za državljanske pravice, je pojasnil Gomez. Krivice so nekaj običajnega, sprejetega, in to vodi v »vznemirjujoče epidemije rasizma«. Tudi antisemitistični napadi, protesti belega nacionalizma in nasilje nad Američani iz Latinske Amerike ter drugimi priseljenci so se močno povečali, je poudaril predsednik Škofovske konference ZDA.

Spomin na Martina Luthra Kinga v Združenih državah Amerike od leta 1986 kot narodni praznik obhajajo vsak tretji ponedeljek v januarju. Luther King je zgled solidarnosti s tistimi, ki se jim dogajajo krivice, je poudaril nadškof Gomez. Njegovo pričevanje ljubezni in nenasilja v boju za družbene spremembe še danes kaže pravo pot.

Da bi v ZDA resnično ohranili spomin na Luthra Kinga, država potrebuje »resnično spreobrnjenje srca«, ki bo mogoče šele takrat, »ko bomo dosegli spremembe in reforme v naših ustanovah in družbi«, je pojasnil nadškof. Temelji za to pa so enakopravnost in spoštovanje človekovega dostojanstva ter neodtujljivih pravic vsakega človeka, ne glede na barvo njegove kože, jezik ali kraj rojstva.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh