Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Žegen za koroške Slovence«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 21. 04. 2017 / 15:06
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Žegen za koroške Slovence«

»Žegen za koroške Slovence«

Slovenska gimnazija v Celovcu praznuje 60 let: praznovanje so začeli z mašo v cerkvi pri Gospe Sveti, sklenili ga bodo konec maja v Domu glasbe.

Z mašo v cerkvi Gospe Svete na Koroškem so v četrtek, 20. aprila, začeli praznovanje 60-letnice Slovenske gimnazije v Celovcu. Somaševanje duhovnikov, nekdanjih maturantov – kar 14 duhovnikov je izšlo iz Slovenske gimnazije – je vodil dekan Ivan Olip. Kot poroča koroški cerkveni list Nedelja, je Olip pri pridigi »spomnil na težavne začetke, naštel poklice, kje vse najdemo maturante Slovenske gimnazije in spodbudil, da je več kot prav, da se Bogu zahvalimo za to šolo«. Tudi glasba je bila praznična: za to priložnost sestavljen zbor šolske skupnosti, mešani pevski zbor Danica in vokalna skupina InicativAngola so ob spremljavi simfoničnega orkestra celovške stolnice in s solisti Andrejo Zlatnar, Bernado Fink, Gabrielom Lipušem in Samom Lampichlerjem izvajali Mozartovo Mašo ob kronanju (Krönungsmesse v C-duru). Ob koncu maše se je po poročanju Nedelje ravnateljica šole Zalka Kuchling zahvalila vsem sodelujočim in obiskovalcem ter povabila na slavnostno akademijo 24. maja v celovškem Domu glasbe.

"Z globoko hvaležnostjo se in spoštovanjem se spominjamo profesoric in profesorjev iz prvih let gimnazije: Joška Tischlerja, Ane Petek, Pavla zablatnika, Franceta Cigana, Franca Inzka ... Doživeti in preživeti grozote druge svetovne vojne - to jih je utrjevalo v zavesti, da je dobra prihodnost mogoča le z ukaželjno in pokončno mladino, za katero je treba skrbeti. temelj izobrazbe naše gimnazije je postala in je vse do danes skrb za slovenščino, za domači jezik, ki je bil v času nacizma obsojen na smrt," je ravnateljica Kuchligova zapisala v posebni prilogi cerkvenega lista Nedelja, kjer so zbrali pričevanja maturantk in maturantov vseh generacij. Ali kot je zapisal nekdanji maturant, koroški duhovnik Jurij Buch: "Gimnazija je bila in je še žegen za koroške Slovence."

Več v eni od prihodnjih tiskanih številk Družine


Ob jubileju so v cerkvi Gospe Svete somaševali duhovniki, ki so maturirali na Slovenski gimnaziji (fotografije Vincenc Gotthardt)/cerkveni list Nedelja)


Pevci Šolske skupnosti in zbora Danica ter orkester celovške stolnice so pod vodstvom dirigenta Stanka Polzerja izvajali Mozartovo Mašo ob kronanju


Solisti Andreja Zlatnar, Bernarda Fink, Gabriel Lipuš in Samo Lampicher z dirigentom Stankom Polzerjem.

Kratka zgodovina Slovenske gimnazije:

*Devetega maja 1957 je minister za pouk dr. Heinrich Drimmel podpisal odlok o ustanovitvi Slovenske zvezne realne gimnazije. Septembra istega leta je gimnazija odprla vrata trem razredom. Bili so »podnajemniki« v celovški realni gimnaziji, zato so imeli pouk samo popolne. Prvi ravnatelj dr. Joško Tišler, rečejo mu tudi »oče slovenske gimnazije«, je gimnazijo vodil deset let. Junija 1963 je bila prva matura.

*Maja 1975 so gimnazija preselili v novo zgrajeno poslopje. Junija 1989 na gimnaziji maturira tisoča maturantka.

*Septembra 1990 v isti stavbi odpre vrata še dvojezična zvezna trgovska akademija. Septembra 1999 program šole dopolnijo še s štirijezičnim Kugyjevim razredom in že leto pozneje je program skupaj s Slovensko gimnazijo vključen v mrežo UNESCOVih šol. Od leta 1990 do junija 2002 je na gimnaziji maturiralo 500 dijakov, v naslednjih desetih letih (do leta 2012) še 400. Vsega skupaj, do letošnje generacije, je v šestdesetih letih na Slovenski gimnaziji maturiralo 2131 maturantk in maturantov. Na šoli je poučevalo 174 profesoric in profesorjev, sedanja ravnateljica, prva ženska na čelu te šole Zalka Kuchling, pa je sedma vodja šole: po Jošku Tischlerju je gimnaziji slabih deset let ravnateljeval Pavle Zablatnik, za niim Reginald Vospernik 23 let, po letu 2000 pa še Jože Wakounig, Anton Malle in Miha Vrbinc.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh