Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelene stene v Naklem

Za vas piše:
K. C.
Objava: 21. 01. 2016 / 10:11
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zelene stene v Naklem

V Biotehniškem centru Naklo so v sredo, 20. januarja, uradno odprli zeleno steno.

V Biotehniškem centru Naklo so v sredo, 20. januarja, uradno odprli zeleno steno, ki so jo postavili v sodelovanju z blejskim podjetjem Humko. Februarja pa bodo začeli postavljati še zunanjo steno.

Zelene stene nastajajo v okviru projekta Vertical Plant Life, ki je sofinanciran iz evropskega programa Erasmus+ in bo trajal do avgusta 2017. Njegov namen je tudi ozaveščanje o pomenu ozelenjevanja urbanih okolij. Pri projektu sodelujeta tudiizobraževalni ustanovi v Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

Najprej pa morajo v okviru projekta razviti inovativni izobraževani modul in o njem izobraziti predavatelje, ki bodo lahko svoje znanje nato prenašali na dijake in študente. Modul bodo v izobraževalne programe vključili prihodnje šolsko leto.

Projekt zelenih sten je dodatna pridobitev za udeležence izobraževalnih programov s področja hortikulture. "Želimo, da več kot tisoč mladih, ki se tukaj izobražujejo, dobi odlične možnosti za delo in uspeh na svojem področju. Zato se trudimo, da bi ustvarili okolje, kjer bi njihove talente prepoznali in nadgradili," je pojasnil direktor Biotehniškega centra Naklo Marijan Pogačnik.

Pozitivni učinki zelenih sten

Na zelenih stenah rastejo okrasne in užitne rastline. Poleg tega, da je to pomembna pridobitev za izobraževanje, saj ga bodo dijaki, študenti in drugi uporabljali pri usposabljanju s področja postavitve in vzdrževanja vertikalnih vrtov, takšne stene v umestnem okolju po zagotavljanju Biotehniškega centra zmanjšajo porabo energije zaradi boljše termoizolacije, izboljšujejo kakovost zraka, upravljanje z vodnimi viri in delujejo pozitivno na počutje ljudi. Notranje stene tudi uravnavajo sezonska nihanja temperature in vlage.



Vir: BC Naklo, STA
Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh