Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 27. 03. 2018 / 09:46
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2018 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem

Slovenska matica je izdala dve knjigi z naslovom Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem.
Slovenska matica je izdala dve knjigi z naslovom Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem, ki ju je napisala dr. Zvonka Zupanič Slavec Obe knjigi obsegata okoli 940 strani A4 formata in sta opremljeni s okoli 2.200 slikovnimi prilogami.

Zdravnica in zgodovinarka medicine z ljubljanske medicinske fakultete je je dolgo znana kot izjemna raziskovalka, avtorica številnih knjig s področja zgodovine medicine in organizatorica kulturnih prireditev. Zadnje obdobje je namenila pisanju izjemno obsežnega dela o zgodovini medicine na Slovenskem. Pri Slovenski matici sta že izšli dve zajetni knjigi, tretja pa je v pripravi.

Prva naslovljena Medicina skozi čas, javno zdravstvo in farmacija, druga Kirurške stroke, ginekologija in porodništva, tretja pa bo imela naslov Internistične stroke, psihiatrija, zobozdravstvo.

Sistematični prikazi

V prvih dveh knjigah, ki obsegata okoli 50 poglavij, je predstavljen razvoj historičnih tem, od časa pred novim vekom (od ljudske medicine do prvih medicinskih šol, samostanske medicine, karitativnih ustanov), do novoveške zgodovine s predstavitvijo zdravstvenega stanja na Slovenskem, predvsem med 18. in začetkom 21. stoletja. Sistematično prikaže tudi vodilne slovenske zdravnike in zdravnike, ki so delali med Slovenci, rojene do 20. stoletja. Popisan je razvoj javnozdravstvenih sistemov in zakonodaje, zdravstvenih domov, splošne in družinske medicine ter medicine dela, prometa in športa. Prva knjiga prikazuje tudi razvoj vseh vrst bolnišnic (civilnih, vojaških, splošnih in specialnih) ter zasebnih zdravstvenih ustanov (sanatorijev). Obsežno je poglavje o razvoju civilne bolnišnice v Ljubljani – od začetkov leta 1786 do Univerzitetnega kliničnega centra. Medicina v izrednih razmerah obravnava saniteto prve in druge svetovne vojne, partizansko zdravstvo, vojne invalide in njihovo oskrbo. Preskrba zdravstva in prebivalstva z zdravili je pomemben sestavni del knjige.

Tudi presežki v medicini

Enciklopedično napisano delo zapolnjuje vrzel v slovenski zgodovini medicine, zdravstva in farmacije. Zanamcem bo ohranilo velik trud zdravstvenega osebja in celotne družbe za reševanje življenj in boljšanje zdravstvenega stanja.
Prikazuje velik obseg opravljenega kurativnega, preventivnega in rehabilitacijskega dela z bolniki, zgoščeno pa tudi pedagoške in raziskovalne dejavnosti. Avtorica je prikazala tudi vse presežke v medicini s celotnega slovenskega prostora.

Medicina skozi čas

Prvi del enciklopedično zasnovanega dela Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem, s podnaslovom Medicina skozi čas, javno zdravstvo, farmacija, na 460 straneh A4 formata in z več kot tisoč slikovnimi prilogami prikazuje razvoj od ljudske medicine, prvih medicinskih in farmacevtskih šol, samostanske medicine in karitativnih ustanov, pa vse do sodobne znanstvene medicine. Prikazan je razvoj javnega zdravstva in njegovih spreminjajočih se sistemov ter zakonodaje, nastanek zdravstvenih domov in posameznih bolnišnic (civilnih, vojaških, splošnih in specialnih), zasebnih zdravstvenih domov (sanatorijev), medicine v izrednih razmerah, vojne sanitete v prvi in drugi svetovni vojni, ter posebej lekarništva in farmacevtske industrije.

Kirurške stroke, ginekologija, porodništvo



V drugi knjigi je avtorica prikazala kirurške stroke, ginekologijo in porodništvo, tudi ta obsega 463 strani in okoli tisoč slikovnih prilog ter prikazuje razvoj operativnih medicinskih strok z najobsežnejšo stroko – kirurgijo: splošno kirurgijo, abdominalno kirurgijo, travmatologijo, kardiovaskularno kirurgijo, nevrokirurgijo, torakalno kirurgijo, plastično, rekonstruktivno in opeklinsko kirurgijo, urologijo, otroško kirurgijo ter maksilofacialno in oralno kirurgijo. Sledijo historiati drugih strok, ki so večinoma tudi kirurške: oftalmologije, otorinolaringologije, ortopedije ter ginekologije in porodništva. Zupanič Slavčeva je temeljito opisala še razvojne korake strok, ki čvrsto podpirajo kirurgijo: anesteziologijo, transfuzijsko in transplantacijsko medicino ter diagnostično-terapevtske stroke radiologijo in nuklearno medicino. Poglavja se razvojno dotikajo tudi dela negovalnega osebja. Knjižno vsebino sklene prikaz rehabilitacijske medicine.

Zvonka Zupanič Slavec



Dr. Zvonka Zupanič Slavec je zdravnica, specializirana za zgodovino medicine, ki od leta 1987 dela na Inštitutu za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in ga od leta 1992 tudi vodi. Je redna univerzitetna profesorica zgodovine medicine in dentalne medicine ter priznana in predana pedagoginja. Njeno strokovno, znanstvenoraziskovalno in publicistično delo sega na različna področja, največ pa se ukvarja z zgodovino medicine 19. in 20. stoletja na Slovenskem. Med skoraj 60 knjižnimi deli je izdala okoli 30 znanstvenih in strokovnih monografij ter uredila oz. prevedla okoli 30 drugih knjig.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh