Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlatomašnik Anton Majc

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 18. 08. 2020 / 20:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlatomašnik Anton Majc

Zlatomašnik Anton Majc

»Ko se danes oziram v minula leta dela in gradnje, ne morem verjeti, da smo vse to zmogli.«

Anton Majc



Anton Majc se je rodil leta 1946 v vasi Dolič, župnija Kuzma. Bil je v Slomškovem dijaškem semenišču v Mariboru in v bogoslovnem semenišču v Ljubljani. Najprej je bil kaplan pri Sv. Rešnjem Telesu v Mariboru, nato je ustvaril verno občestvo nove župnije Maribor - Sv. Križ.

V krajših spominih, objavljamo jih v priponki, je Anton Majc opisal svoje dolgoletno duhovniško poslanstvo. Takole je napisal:

Majc, Anton Majc, župnik, Maribor - Sv. Križ.docMajc, Anton Majc, župnik, Maribor - Sv. Križ.doc Anton Majc, zlata maša, Maribor, 2020.pdfAnton Majc, zlata maša, Maribor, 2020.pdf

Župnija Sv. Rešnjega Telesa v Mariboru je bila zelo živa. Imela je močno župnijsko jedro, veliko otrok je prihajalo k verouku, obstajala je močna mladinska skupina, na jugu župnije pa je leta 1970 začela delovati podružnična kapela Sv. Križa. Poleg maš ob koncu tedna smo tu organizirali verouk za okoliške otroke. Tako se je začelo oblikovati novo jedro. Večino verouka sva imela midva z župnikom.

Leta 1976 je škofija ustanovila novo župnijo

V času kaplanovanja sem ostal povezan s Slomškovim dijaškim semeniščem, saj sem bil določen za spirituala. Z dijaki sem se srečeval tedensko, na ravni Maribora pa smo ustanovili Pomursko študentsko skupino, ki sem jo vodil več let. Župnik T. Žerdin me je »okužil« s planinami. Ker se je stanje po operaciji kolena z leti izboljšalo, sem precej let vodil mlade na izlete v naše prelepe planine.

Število otrok in odraslih okrog kapele Sv. Križa je iz leta v leto naraščalo, zato je škofija 1976 tu ustanovila novo župnijo. Za župnijskega upravitelja sem bil imenovan jaz. Župnija je imela majhno dvorano za maše, mini zakristijo in zelo tesno učilnico, v kateri se je tedensko zvrstilo prek 300 otrok. Prva tri leta sem še stanoval v župnišču Sv. R. Telesa, potem pa 20 let v 11. nadstropju bližnje stolpnice.

Na delu je bila Božja previdnost

Kapelo sv. Križa smo že od ustanovitve župnije naprej želeli povečati, saj je bila ob nedeljah nabito polna, mnogi pa so stali zunaj, a je bil takratni režim gluh za takšne potrebe.


Maribor, župnijska cerkev Svetega križa.


Pozneje, ko so se odnosi v družbi začeli spreminjati in smo leta 1987 dobili dovoljenje za nadomestno gradnjo, smo z veseljem ugotovili, da je bila tu na delu Božja previdnost. Če bi namreč povečali kapelo, ki je bila v resnici le adaptirana stara hiša, zlepa ne bi mogli iti v rušenje pravkar zgrajenega in postaviti cerkve, kakršna je zdaj in nam je vsem v veselje.

Ob gradnji cerkve se je oblikovalo tudi župnijsko občestvo

Gradnja cerkve je trajala tri leta. Do tretje faze nam je pomagala škofija, pomoč smo dobili delno tudi iz tujine in od naših rojakov po svetu, veliko breme pa so prevzeli župljani, ki so poleg finančnega deleža žrtvovali veliko prostovoljnega dela.

Ob gradnji cerkve se je oblikovalo in utrjevalo tudi župnijsko občestvo. Cerkev je bila dograjena v času, ko se je pripravljala slovenska osamosvojitev, zato je tudi znanilka novih časov ...

Zmogli smo, ker smo zaupali v Božjo pomoč

Deset let po začetku gradnje cerkve, ko smo si finančno nekoliko oddahnili, smo začeli še gradnjo župnišča in ga dokončali v treh letih. Pri tem delu pa smo bili finančno v glavnem prepuščeni sami sebi.

Ko se danes oziram v minula leta dela in gradnje, ne morem verjeti, da smo vse to zmogli. In zmogli smo, ker smo zaupali v Božjo pomoč. Zavedali smo se, da če »Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji.«

Včasih se kdo čudi, da sem toliko časa na isti župniji. Vzrokov je več, med njimi tudi ta, da sem rad med našimi župljani in nekatere spremljam že od rojstva, velik izziv pa je bil tudi dolgoletna gradnja, ki jo je bilo treba dokončati.

Več v priponkah.

Majc, Anton Majc, župnik, Maribor - Sv. Križ.docMajc, Anton Majc, župnik, Maribor - Sv. Križ.doc Anton Majc, zlata maša, Maribor, 2020.pdfAnton Majc, zlata maša, Maribor, 2020.pdf


Že predstavljeni biseromašniki in zlatomašniki:

Alojzij Slavko Snoj

Anton Lavrič

Vinko Kraljič

Jože Kolmanko

Ciril Kocbek

P. Anton Jerman

Metod Lampe

Alfonz Grojzdek

Jožef Drolc

Florijan Božnar

Marko Burger

Jože Pacek

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh