Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlatomašnik Vinko Malovrh

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 21. 08. 2020 / 07:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlatomašnik Vinko Malovrh

Zlatomašnik Vinko Malovrh

Od leta 1983 je njegovo življenje povezano tudi z Medžugorjem.

Zlatomašnik Vinko Malovrh. Foto: osebni arhiv



Vinko Malovrh se je rodil leta 1945 v Kranju. Bil je duhovnik v Trnovem, Vodicah, od leta 1983 do 2000 v Preserjah pod Krimom, pri Sv. Katarini, Besnici, na Šenturški gori, zdaj je osmo leto duhovni pomočnik v Šmartnem pri Litiji.

V krajših spominih, objavljamo jih v priponki, je Vinko Malovrh opisal svojo dolgoletno duhovniško poslanstvo. Takole je napisal:

Malovrh, Vinko Malovrh, duhovni pomočnik, Šmartno pri Litiji, spomini, 2020.docMalovrh, Vinko Malovrh, duhovni pomočnik, Šmartno pri Litiji, spomini, 2020.doc


Moje življenje je povezano tudi z Medžugorjem

Od leta 1983 je moje življenje povezano tudi z Medžugorjem. Večinoma sem spremljal romarje kot duhovni vodja. Na teh številnih romanjih sem začutil pomembnost duhovniške službe, zlasti službe spovednika. Med vsakoletnim mladinskim festivalom sem velikokrat spovedoval tudi po 8 do 10 ur na dan. Kako lepe so bile te spovedi. Koliko odločitev za novo življenje v Kristusu. To so čudeži Medžugorja.

Jezus me je izbral, da sodelujem pri njegovem odrešilnem delu

Obenem spoznavam, kako resnične so Jezusove besede: »Brez mene ne morete ničesar storiti!« Ne moremo ljubiti bližnjih, še manj pa sovražnikov, če nam On ne da svojega Duha. Ne moremo ljubiti Boga, če se nas On ne dotakne. Ne moremo odpuščati brez Njegove pomoči.


Šmartno pri Litiji. Foto: arhiv Družine


Ne moremo ohranjati vere in upanja brez njegovih zakramentov. Ne zmoremo biti zvesti svojemu poklicu, če nas On ne podpira. In ne moremo se izkopati iz svojih slabosti in grehov brez Njegovega odpuščanja. In zavedam se, da me je Jezus izbral, da sodelujem pri njegovem odrešilnem delu.

Kako priti do vere? Preprosto!

Toda, kako priti do take vere? Preprosto! Začeti je treba molitvijo. Ponižno prosi: »Gospod, če si, potem te prosim, razodeni se mi, pomagaj mi!« Potem pa je treba prisluhniti Cerkvi. Imamo papeža, škofe in duhovnike, ki jih je Gospod poslal, da nas poučijo ter spremljajo. Jezus je namreč rekel: »Kdor vas posluša, mene posluša!« Brez te ponižne poslušnosti ni rasti v veri.

Danes je veliko možnosti, da svojo vero poglobimo

Danes je veliko možnosti, da svojo vero poglobimo: imamo zakonske, biblične, katehumenske in še kakšne druge skupine, imamo različne duhovnosti in poti: Prenova v Duhu, Marijino delo, Neokatehumenat, razne molitvene skupine itd. Na razpolago nam je veliko duhovne literature. Vsi potrebujemo Cerkev, vsi potrebujemo duhovno vodstvo, sicer je naše iskanje dolgotrajno in mučno.

Mladi, Jezus vas vabi: »Ali vidiš stisko ljudi? Mi hočeš pomagati voditi in reševati ljudi?«

In tudi Marija vas prosi (Marija v Medžugorju): »Otroci moji! Pomagajte mi v moji materinski borbi za duše!«

Kaj boste odgovorili?

Več v priponki.

Malovrh, Vinko Malovrh, duhovni pomočnik, Šmartno pri Litiji, spomini, 2020.docMalovrh, Vinko Malovrh, duhovni pomočnik, Šmartno pri Litiji, spomini, 2020.doc


Že predstavljeni biseromašniki in zlatomašniki:

Anton Majc

Alojzij Slavko Snoj

Anton Lavrič

Vinko Kraljič

Jože Kolmanko

Ciril Kocbek

P. Anton Jerman

Metod Lampe

Alfonz Grojzdek

Jožef Drolc

Florijan Božnar

Marko Burger

Jože Pacek

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh