Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zore blagoslovil 100-letno obnovljeno cerkev

Za vas piše:
K. C.
Objava: 22. 08. 2016 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zore blagoslovil 100-letno obnovljeno cerkev

Zore blagoslovil 100-letno obnovljeno cerkev

V nedeljo, 21. avgusta, so v župniji Begunje pri Cerknici praznovali 100 let posvetitve župnijske cerkve sv. Jerneja.

V nedeljo, 21. avgusta, so v župniji Begunje pri Cerknici praznovali 100 let posvetitve župnijske cerkve sv. Jerneja. Ob tej priložnosti se je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore udeležil farnega žegnanja, daroval slovesno mašo in blagoslovil novo sliko župnijskega zavetnika, pet novih barvnih oken ter celotno obnovo notranjščine župnijske cerkve. Vsem zaslužnim se je ob koncu maše zahvalil zdajšnji župnik v Begunjah Maks Ipavec, nadškof Zore pa je nato posebej zaslužnim desetim župljanom podelil nadškofijska priznanja



Vsi, ki so se udeležilislovesnosti, so prejeli spominske podobice in zloženko, v kateri je opisana zgodovina župnije. Župnijsko cerkev je 25. julija 1916 posvetil ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič, prvi župnik v župniji pa je bil Franc Dimnik. Zdajšnji župnik v Begunjah in cerkniški dekan Maks Ipavec je v tej župniji služboval že med letoma 1982 in 1987 in takrat obnovil župnijsko cerkev sv. Jerneja, pet podružničnih cerkva in cerkvene stavbe. V Begunje se je vrnil leta 2006 in znova poskrbel za obnovo. Kako so dela potekala, si lahko ogledat e na razstavi v cerkvi.



Obnovo notranjščine cerkve je zasnoval in vodil arhitekt domačin Marjan Loboda. Akademski slikar Tomaž Perko je na sliki za glavni oltar upodobil zavetnika župnijske cerkve sv. Jerneja. Akademski slikar grafik Bojan Klančar je v nova barvna okna (izdelalo jih je podjetje Reflex iz Gornje Radgone) vtisnil vseh pet podružničnih cerkva. Podjetje Grafit iz Sodražice je opravilo nujno potrebna zidarska in sanacijska dela na zidovih cerkve, pleskarsko podjetje Igorja Zupančiča iz Škofljice je nato celotno cerkev dvakrat prepleskalo; zakristijo domačin Tone Košir iz Selščka. Begunjčan France Debevec Korošec je naredil veliko zidarskih del v cerkvi, na zvoniku, na pročelje nekdanje šole, kjer sta zdaj kapela in veroučna učilnica, pa je naslikal meniha - kartuzijana, ki roma v župnijsko cerkev. Podjetje Elca iz Cerknice je zamenjalo celotno električno napeljavo, namestilo pa tudi nova svetila. Novo je tudi ozvočenje v cerkvi – podjetje Lorex iz Ljubljane.



Pri maši je zapel mešani in otroško-mladinski cerkveni pevski zbor, slovesnost pa so polepšali notranjske narodne noše, gasilci in skavti. Župniku Maksu Ipavcu se je v imenu vseh župljanov za velik trud, ki ga vlaga tako v obnovitvena dela kot dušnopastirska opravila, zahvalil domačin Viljem Klančar. Usklajevalka vseh priprav na slovesnost Ksenja Švigelj pa je nazadnje pogled uprla v prihodnost župnije, je po opravljenih obnovitvenih delih zaželela »prisrčne, tople odnose« med župljani.

Nadškof Zore je v pridigi za vzor postavil mučenca sv. Jerneja, ki je bil zvest Kristusu po vzoru sv. Jerneja, pohvalil skrb za župnijsko in podružnične cerkve, tako lepo in domiselno upodobljene v barvnih oknih, in poudaril »gledanje na svet skozi evangelij in Jezusa Kristusa«. Ob obnovi je dejal, da so za dolgoročne rezultate potrebni čas, vztrajanje, dobra volja in premagovanje ovir, na koncu pa je vse to blagoslovljeno z veseljem nad opravljenim delom. Župljanom pa je položil na srce, naj se Bogu zahvalijo za »živo Cerkev«, drug za drugega in za vero.



Foto: Jože Pavlič

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh