Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je filozof Sir Roger Scruton

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 01. 2020 / 11:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2020 / 12:47
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je filozof Sir Roger Scruton

Pri založbi Družina je izšel prvi slovenski prevod njegovega dela z naslovom »Zablode, prevare, hujskaštva – Misleci nove levice«.

Umrl je konservativni filozof in svetovalec britanske vlade Sir Roger Scruton, ki ga v Sloveniji poznamo kot avtorja dela z naslovom Zablode, prevare, hujskaštva – Misleci nove levice; knjiga je lansko leto izšla pri založbi Družina, v naši mesečni prilogi Slovenski čas pa smo objavili tudi pogovor z velikim mislecem sodobnega časa.

75-letni filozof je umrl v nedeljo, 12. januarja, za posledicami rakavega obolenja, šest mesecev po postavljeni diagnozi.

Scruton je sicer napisal več kot petdeset knjig o morali, politiki, arhitekturi in estetiki; predaval je na številnih britanskih kolegijih in univerzah, bil pa je tudi predsednik vladne komisije »Building Better, Building Beautiful« (Gradimo bolje, gradimo lepo).

Scruton je bil novembra 2018 imenovan za svetovalca britanske vlade, vendar je bil zaradi nekaterih svojih pripomb v pogovoru za medije obtožen rasizma in odstavljen s položaja. Julija lani je bil znova potrjen kot svetovalec, potem ko je časnik, ki je pogovor objavil, priznal, da je njegove pripombe napačno razumel, in se je Scrutonu tudi opravičil.

Scruton naj bi v pogovoru dejal, da Kitajci »ustvarjajo robote iz lastnih ljudi«, omenjeni časnik pa je pozneje priznal, da je filozof s tem mislil »restriktivni režim kitajske komunistične partije«. Uredništvo časnika se je opravičilo zaradi načina, na katerega so predstavili njegove misli, zaradi česar je bil Scruton deležen ostre kritike uporabnikov družbenih omrežij.

Scrutonova družina je vest o njegovi smrti sporočila v preprosti izjavi za javnost: »Z veliko žalostjo v srcu sporočamo, da je 12. januarja umrl Sir Roger Scruton … Rodil se je 27. februarja 1944, zadnjih šest mesecev pa se je boril z rakavim obolenjem. Njegova družina je zelo ponosna nanj in na vse njegove dosežke.«

Scruton je leta 2016 za svoje delovanje na področju filozofije, predavanj in javnega izobraževanja prejel viteški naziv. Vodilni člani britanske konservativne stranke so na družbenih omrežjih izrekli svoj poklon velikemu mislecu našega časa.

Vir: The Guardian
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh