Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitev očenaš je dialog z Bogom

Za vas piše:
K. C.
Objava: 29. 07. 2019 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2019 / 08:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Molitev očenaš je dialog z Bogom

Molitev očenaš je dialog z Bogom

Molitev očenaš privablja Boga kot otrokovo vprašanje »Oče, zakaj?«.

Zadnjo julijsko nedeljo, 28. julija oz. 17. nedeljo med letom, je so se ob poldne zbrale množice verujočih na Trgu sv. Petra, da bi s svetim očetom molili Angel gospodov in prejeli njegov blagoslov. V uvodnem nagovoru se je papež Frančišek naslonil na molitev očenaš in Jezusova navodila, ki jih lahko beremo v evangeljskem odlomku v Lukovem evangeliju. (prim. Lk 11,1–13). Ob koncu se je ob nedavnem brodolomu pri libijski obali pridružil pozivu mednarodne skupnosti, da bi preprečili tragedije migrantov v Sredozemskem morju.

»Jezus, nauči nas moliti«

Z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra je predstavil okoliščine iz evangelija, v katerih je Jezus učil moliti očenaš. Njegovi učenci so sicer že znali moliti, recitirali so obrazce judovskega izročila, želeli pa so moliti kot Jezus, za katerega je bila molitev ena bistvenih razsežnosti njegovega življenja, saj se je ob vsakem pomembnem dejanju ustavil v molitvi, hkrati pa se je ob tem intimno povezal z Bogom. Tako jih je ob prošnji »Jezus, nauči nas moliti« naučil očenaš, ki nagovarja Boga samega.

Molitev je dialog

V tem je novost krščanske molitve. Gre za dialog med osebami, ki se imajo rade. Dialog temelji na zaupanju, potrpežljivem poslušanju in je odprt za solidarnost. Krščanska molitev je dialog Sina z Očetom, dialog otrok z Očetom. Molitev očenaš, je dejal papež, je eden izmed najdragocenejših darov, ki jih je božji Učitelj pustil na pozemeljski misiji. Z njo nam je dal možnost, da prodremo k božjemu Očetu.

»Oče, zakaj?«

Kar prosimo v molitvi očenaš, je nadaljeval papež, je za nas popolna uresničitev v edinorojenem Sinu, posvečenje njegovega imena, prihod kraljestva, dar kruha, odpuščanje in rešitev od hudega. Ko prosimo, odpiramo roko, da bi prejeli darove, ki nam jih je Oče pokazal po svojem Sinu. Molitev očenaš je združitev vsake molitve. Z njo se obračamo na Očeta vedno v skupnosti z brati. Včasih smo v molitvi raztreseni, ampak velikokrat čutimo potrebo, da bi se ustavili pri prvi besedi »Oče«. Kot otrok, ki želi z nenehnimi vprašanji »oče, zakaj?« očetovo pozornost. Ko rečemo: »Oče, Oče!«, rečemo tudi »Zakaj? in on se ozre na nas.

Nato je papež dodal, naj prosimo Marijo, ženo molitve, da bi nam pomaga moliti očenaš skupaj z Jezusom, da bi živeli evangelij, ki ga vodi Sv. duh.

Poziv mednarodni skupnosti

Po skupni molitvi Angel Gospodov in blagoslovu je sveti oče spomnil na tragedijo migrantov ob libijski obali, kjer sta se potopili dv plovili, ki sta izpluli z libijskega pristanišča Khoms. Libijska obalna straža je po signalizaciji ribičev rešila 137 ljudi, kar je samo približno polovica vseh asi polovica vkrcanih.

»Dragi bratje in sestre, z bolečino sem sprejel novico o tragičnem brodolomu, ki se je zgodilo v minulih dneh v vodah Sredozemskega morja, pri katerem je življenje izgubilo na desetine migrantov, med njimi tudi žene in otroci. Ponavljam nujen poziv, da bi mednarodna skupnost odločno in brez odlašanja pomagala kar se da omejiti možnost ponovitve podobnih tragedij in zagotovila varnost in dostojnost vsem. Pozivam vas, da skupaj z mano molitev za žrtve in njihove družine. Iz srca se tudi vprašajte: 'Oče, zakaj?'«

O molitvi očenaš se je papež Frančišek pogovarjal tudi z zaporniškim duhovnikom Marcom Pozzo. Kako nas sveti oče uči premišljevanja o besedah, ki jih izgovarjamo pri molitvi očenaša, si preberite v knjigi Očenaš.

Vir in foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh