Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Janez Pavel II. je blažen!’

Objava: 02. 05. 2011 / 19:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Janez Pavel II. je blažen!’

Papež Benedikt XVI. je svojega predhodnika včeraj pridružil množici svetnikov in blaženih.

‘Z našo apostolsko oblastjo, razglašamo, da se častitljivi Božji služabnik Janez Pavel II., papež, odslej imenuje blaženi in se njegov god obhaja vsako leto 22. oktobra.’ Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je s temi besedami papež Benedikt XVI. svojega predhodnika Janeza Pavla II. včeraj razglasil za blaženega. Beatifikacije se je po prvih ocenah udeležil okoli poldrugi milijon vernikov iz vsega sveta, ki so slovesno razglasitev na Trgu sv. Petra spremljali tudi na različnih mestih po Rimu.

‘Janez Pavel II. je blažen!’ so med pridigo odmevale besede Benedikta XVI. ‘Janez Pavel II. je blažen zaradi svoje vere, močne, velikodušne in apostolske,’ je dejal Benedikt XVI. in nakazal sovpadanje današnjega dne z drugo velikonočno nedeljo, ki jo je sam bl. Janez Pavel II. poimenoval nedeljo božjega usmiljenja. Prav na predvečer tega praznika je izročil duha Bogu, obenem pa je bil na dan razglasitve prvi dan maja, Marijinega meseca, ki je v življenju novega blaženega imela posebno mesto.

’Dragi bratje in sestre!’ je dejal Benedikt XVI. ‘Danes sije v naših očeh v polni duhovni luči vstalega Kristusa ljubljeni in častitljivi lik Janeza Pavla II. Danes se njegovo ime pridružuje množici svetnikov in blaženih, ki jih je razglasil v skoraj sedemindvajsetih letih papeževanja, ko je silovito opozarjal na splošno poklicanost k visokim merilom krščanskega življenja, k svetosti, kakor trdi koncilska konstitucija o Cerkvi.’ Papež je izpostavil besede, ki jih je Janez Pavel II. izrekel pri svoji prvi slovesni maši, ki so tudi danes krasile Trg sv. Petra: ‘Ne bojte se! Odprite, na stežaj odprite vrata Kristusu!’

Po Benediktovih besedah, je to, kar je takrat novoizvoljeni papež prosil vse, sam prvi storil: ‘Kristusu je odprl družbo, kulturo, politične in gospodarske sisteme in z velikanovo silo – z močjo, ki mu je prihajala od Boga – zasukal v drugo smer potek, ki je bil videti nepovraten. S svojim pričevanjem vere, ljubezni in apostolskega poguma, ki ga je spremljal velik čut za človeka, je ta zgledni sin poljskega naroda pomagal kristjanom vsega sveta, da jih ne bi bilo strah imenovati se kristjani, pripadati Cerkvi, govoriti o evangeliju. Z enim stavkom: pomagal nam je, da se ne bi bali resnice, ker je resnica zagotovilo svobode,’ je izpostavil Benedikt XVI. in dodal, da nam je bl. Janez Pavel II. znova dal moč, da verujemo v Kristusa, ker je Kristus Redemptor hominis, človekov Odrešenik.

Po papeževih besedah je Karol Wojtyła nosil s seboj svoj globok premislek o soočenju med marksizmom in krščanstvom, osredinjen na človeka. ‘Njegovo sporočilo je bilo v tem: človek je pot Cerkve in Kristus je pot človeka.’ S tem sporočilom je Janez Pavel II. vodil Božje ljudstvo, da je prestopilo prag tretjega tisočletja, ki ga je prav po zaslugi Kristusa lahko poimenoval ‘prag upanja’. Po dolgi poti priprave na veliki jubilej je dal krščanstvu obnovljeno usmeritev v prihodnost, božjo prihodnost, ki je presežna glede na zgodovino, ki pa močno zaznamuje tudi zgodovino.

‘Ta naboj upanja,’ je nadaljeval papež, ‘ki sta si ga nekako prisvojila marksizem in ideologija napredka, je upravičeno pridobil nazaj za krščanstvo, ki mu je vrnil pristno fizionomijo upanja, ki ga mora živeti v zgodovini z duhom ‘adventa’, v osebnem in skupnostnem življenju, usmerjenem h Kristusu, ki je polnost človeka in dopolnitev njegovih pričakovanj pravičnosti in miru.’

Benedikt XVI. je ob koncu pridige z zbranim občestvom delil še svoje osebno doževetje bl. Janeza Pavla II., pri čemer je izpostavil njegovo molitev: ‘Potapljal se je v srečanje z Bogom, čeprav je bil sredi mnogoterih dolžnosti svojega služenja.’ Dotaknil se je še njegovega pričevanja v trpljenju: ‘Gospod ga je počasi trgal od vsega, on pa je še vedno ostajal ‘skala’, kakor je to hotel Kristus. Njegova globoka ponižnost, ukoreninjena v tesnem zedinjenju s Kristusom, mu je omogočila, da je še naprej vodil Cerkev in dal svetu še zgovornejše sporočilo prav v času, ko so mu telesne moči pojemale. Tako je na izreden način udejanjil poklicanost vsakega duhovnika in škofa: postati eno s tistim Jezusom, ki ga vsak dan prejema in daruje v evharistiji.’

’Blagor ti, ljubljeni papež Janez Pavel II., ker si veroval! Še naprej, te prosimo, podpiraj iz nebes vero božjega ljudstva,’ je Benedikt XVI. sklenil včerajšnjo slovesno pridigo.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh