Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bil sem najmlajši škof v Evropi

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 17. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 21 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Bil sem najmlajši škof v Evropi

Novica o imenovanju jeseni leta 1980 je prišla nepričakovano in kot strela z jasnega, je povedal mariborski škof dr. Franc Kramberger, ki že petindvajset let stoji na čelu mariborske škofije. Povprašali smo ga, kako se je kot najmlajši škof v Evropi spoprijel z vodenjem skoraj milijonske škofije.

Kaj ga iz otroštva in mladosti spremlja še danes. Kako vidi kot predsednik Slovenske škofovske konference Cerkev na Slovenskem. Povedal je tudi, da smo Slovenci odprtega srca in nam zaupal, kateri božični praznik mu je ostal še posebej v spominu.


Če se ozreva za 25 let nazaj, ali ste pričakovali imenovanje za mariborskega škofa? S kakšnimi občutki ste odpirali pismo iz Vatikana?

Škofovskega imenovanja nikoli v življenju nisem pričakoval. Z mojim imenovanjem je bilo tako. Zadnje dni oktobra 1980 me je poklical takratni jugoslovanski apostolski nuncij Michele Cecchini, naj pridem takoj v Beograd. Seveda sem se poziva prestrašil, kot ravnatelj škofijskega dijaškega semenišča, da imam naenkrat opraviti z apostolskim nuncijem in sem takoj odšel. V pogovoru mi je povedal, da sveti oče želi, naj prevzamem mariborsko škofijo. Sprva ga nisem niti razumel: morda misli za pomožnega škofa, mi je izrecno dejal, ne za pomožnega škofa, ampak za ordinarija. V pogovoru...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh